Wat moet ik weten voordat ik een kat aanschaf

Inleiding

Wie een kat heeft, weet hoe het is. Wie een kat wil aanschaffen, kan zich maar beter goed voorbereiden op wat komen gaat. Een hond heeft een baas, een kat heeft personeel.

Bezint eer ge begint

Een kat hangt wellicht graag in uw gordijnen en krabt de bank aan gort Stofzuigen, kattenbak schoonmaken, vlooien… een kat helpt niet bij huishoudelijk werk Katten willen liever niet verhuizen of op vakantie Een kat aanschaffen kost wat: voer, kattenbakvulling, krabpaal, mandje, dierenarts Katten houden niet van alleen zijn. Het zijn sociale dieren. Neem liever twee katten en zorg voor genoeg aandacht en tijd Wat voor soort kat wilt u? Een kat uit het asiel, een raskat, jong, oud? Kittens horen minimaal 12 weken oud te zijn voordat ze bij de moeder weggehaald worden, maar liever nog 4 maanden Een kat kan wel 20 jaar worden en hij slijt z’n leven het liefst op één plek Bepaal vooraf wat u van een kat verwacht: knuffelkat, binnenkat, buitenkat of muizenvanger? Moet de kat met andere dieren of kinderen overweg kunnen?

Kat aanschaffen

Als u het echt zeker weet, dan kan de zoektocht beginnen. Een kat aanschaffen bij een asiel is een goede keus en meteen een goede daad. Een kat uit een particulier nestje of van een erkende fokker is ook prima. Let op of het dier gezond, ingeënt, gechipt, ontwormd en ontvlooid is. En of het in huis is gesocialiseerd. Ga geen kat of kitten aanschaffen in de dierenwinkel of bij een kattenhandelaar via het internet. Grote kans dat u te maken krijgt met een dier uit de malafide kattenhandel. Deze katjes zullen vaak gezondheids- en gedragsproblemen vertonen en niet goed zijn behandeld. Bovendien houdt u daarmee deze handel in stand.

Kosten

De aanschafkosten van een kat variëren. Voor een raskat betaalt u Є 200,- tot meer dan Є 1000,-. Een asielkat kost gemiddeld Є 60,-. Daarnaast zijn er eenmalige aanschafkosten voor bijvoorbeeld een mandje, een krabpaal en een kattenbak. Voer, onderhoud en dierenartskosten (jaarlijkse controle en inentingen) bedragen al snel Є 400,- per jaar. Houd rekening met dierenartskosten voor bijvoorbeeld castratie. Daarnaast kunt u voor kosten komen te staan als uw dier onverhoopt ziek wordt. U kunt overwegen een verzekering af te sluiten als u een kat gaat aanschaffen.