Wat te doen tegen kattenpoep

Katten

Katten, geliefd maar ook gehaat door vele mensen. Katten trekken zich namelijk weinig aan van omheiningen en prive eigendommen. Menigeen raakt gefrustreerd van hoopjes kattenpoep in de tuin of op het balkon. Nu kunnen katten daar vrij weinig aan doen. Zij moeten tenslotte hun behoefte ergens kwijt. Gelukkig zijn er veel katvriendelijke manieren om kattenpoep uit je tuin of van je balkon te weren.

Katten weren

Hoopjes kattenpoep in de tuin zijn niet alleen vervelend door de geur die ze verspreiden. Katten kunnen dragers zijn van meerdere soorten virussen en parasieten. Kattenpoep in de tuin is daarom in sommige gevallen zelfs een gevaar voor de gezondheid. Zeker als er regelmatig kinderen in de tuin spelen, is het een goed idee om kattenpoep in de tuin te voorkomen. Met de volgende tips verjaag je katten op een onschadelijke manier uit de tuin.

  1. Katten krabben en graven graag voor- en nadat ze hun behoeften doen. Onbedekte grond heeft dus een grote aantrekkingskracht op katten. Het kan een oplossing zijn om gaas over onbedekte grond te leggen. Ook bepaalde bodembedekkers zoals de Schoenlapperplant of de Klokjesbloem maken de tuin onaantrekkelijker voor katten terwijl ze er wel erg mooi uitzien.
  2. Katten zijn over het algemeen geen fan van een citroengeur. Er zijn verschillende planten die deze geur verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan Citroenverbena of Ooievaarsbek. Een aantal van deze planten op strategische plekken in de tuin kunnen er goed voor zorgen dat katten niet graag meer langskomen. Overigens kunnen een aantal citroenschillen tussen de planten hetzelfde effect hebben. Deze moeten echter regelmatig vervangen worden.
  3. Koffiedik is ook een middel dat kan helpen om katten uit de tuin weg te houden. Bij het krabben in de grond, komt het koffiedik in hun vacht en tussen hun nagels. Dit is voor katten vrij onaangenaam waardoor zij uw tuin voortaan wel zullen vermijden.
  4. Bij de dierenspeciaalzaak zijn vaak sprays verkrijgbaar met een geur die voor katten niet aangenaam is. Kattenschrik van Ecostyle is hier een voorbeeld van. Deze spray is onschadelijk voor mens en dier en is bovendien waterbestendig. Deze producten werken meestal pas na verloop van tijd omdat katten de link moeten leggen tussen de geur en de plek. Zodra ze de geur met je tuin associëren, zullen ze zeker wegblijven.
  5. Er zijn tegenwoordig apparaatjes op de markt die een ultrasoon geluid produceren. Voor het menselijk gehoor zijn deze tonen te hoog om waarneembaar te zijn. Voor katten is het wel hoorbaar en zij zullen er dan ook last van hebben. Voortaan zullen zij je tuin wel vermijden en ergens anders hun behoefte doen.

Geef de kat niet de schuld

Hoe vervelend kattenpoep in de tuin ook kan zijn, de katten valt weinig te verwijten. Gebruik dus ook nooit agressieve methoden om de katten weg te houden. Lukt het met de bovenstaande tips nog steeds niet om de katten uit de buurt te houden? Misschien kan het een goed idee zijn om met de eigenaars te praten. Tenslotte is de kat hun verantwoordelijkheid. Geef duidelijk maar rustig aan waarom het voor u zo storend is. Probeer dan samen tot een oplossing te komen.