Er is veel keuze in kattenbakvullingen

Een kat met een hofleverancier

Een hond heeft een baas, een kat personeel is het gezegde. Ook al kunnen katten zich als kleine vorsten gedragen, de geur van hun kattenbak is niet bepaald vorstelijk. Daar speelt de commercie handig op in. Er zijn zoveel soorten kattenbakvulling te koop, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een ander bezwaar van de kattenbak is dat de vulling “tonnen” weegt en dat sjouwen niet de allerleukste bezigheid is. Er zijn alternatieven voor dat gesjouw. Laat je kat in de tuin van de buren zijn behoeften doen, een garantie voor burenruzie. Of laat de kattenbakvulling voortaan bezorgen. De gegevens voor dit artikel heb ik grotendeels van de dierenwebwinkel van Jip en Jones gehaald, de hofleverancier van mijn eigen kat.

Kattenbakvulling met een frisse lentebries

Een kat houdt van een schone wc, dat weet iedere kattenbezitter. Staat het meneer (of mevrouw) niet aan, dan gaat hij gewoon een ander hoekje zoeken om de kleine en grote boodschap te doen. De kattenbakvulling moet dus regelmatig ververst worden. Hoe vaak, dat hangt af van het soort kattenbakvulling. Als je productbeschijvingen leest, dan lijkt het allemaal rozengeur te zijn. Er is zelfs een product, Biokat's Fresh, dat een frisse lentebries belooft als de kat op de bak is geweest. Wil je dat de kattenbakvulling twee maal langer mee gaat dan normaal, dan kan je voor Sivoton kiezen. Siviton Ultra gaat zelfs 4 maal langer mee.

Kattenbakvulling met het Milieukeur

Plospan Houtkorrel is een kattenbakvulling van houtzaagsel dat tot een korrel wordt geperst. Het product is milieuvriendelijk en heeft het keurmerk “Milieukeur”. De korrels nemen minimaal tweeënhalf keer hun eigen gewicht aan vocht op. Bovendien weegt kattenbakvulling in de vorm van houtkorrels in verhouding lichter dan die van kleikorrels.

Oud nieuws

Nog een alternatief voor een kattenbakvulling van klei is Yesterday's News. Dit product is van gerecycled krantenpapier gemaakt. De productbeschrijving meldt dat de kattenbakvulling niet giftig is en voor 99,7 % stofvrij. Deze kattenbakvulling zou je goed van pas kunnen komen als je kat net is geopereerd, of langharig is. Dit “nieuws van gisteren”-product absorbeert volgens de beschrijving drie maal meer vocht dan een kattenbakvulling van klei.

Er is volop keuze

Zoals je ziet, er is veel keuze in kattenbakvullingen. Op de websites van dierenwebwinkels kun je er nog veel meer vinden. De keuze van het juiste product hangt van je persoonlijke voorkeur af.

  • -Wil je dat de zak kattenbakvulling niet zo zwaar is, dan zijn de houtkorrels misschien iets voor jou.
  • -Als je het jezelf gemakkelijk wilt maken, dan zijn de producten die langer dan normaal mee gaan een goede keuze.
  • -Zoek je een voordelig product? Kitty Frend Extra is een kattengrit dat stuifarm is en uit attapulgiet bestaat. Attapulgiet is een mineraal dat absorbeert en onder andere in de Oeral en in de Amerikaanse staat Georgia gevonden wordt.

Tip

Als je na het lezen van dit artikel over wilt gaan op een ander product en je kat pikt het niet, laat hem dan langzaam wennen. Meng het oude met het nieuwe product en na een tijdje zal hij zich weer de koning te rijk voelen op zijn eigen wc.