Kattenverzorging

Inleiding

Voeding

Voeding is voor katten net zo belangrijk als voor mensen. Voor hun is het ook belangrijk dat er voldoende eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Katten zijn van oorsprong vleeseters, dus is het erg belangrijk dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen. Het meeste kattenvoer is zeer goed uitgebalanceerd zodat er automatisch voorzien wordt aan de kattenbehoeftes. Er zijn verschillende soorten kattenvoer. Zo bestaat er droog voer maar ook blikvoer. Beide voorzien ze qua voedingsstoffen aan behoeftes maar toch zijn er enige verschillen. Zo bevat blikvoer meer water (voordelig voor oude&zieke katten), maar gaat de ontlasting meer ruiken, en trekt het voedsel vliegen (en dus eitjes) aan. Ook droogvoer heeft enkele voor- en nadelen. Zo is het voordeel van droogvoer dat de ontlasting minder stinkt en het geen vliegen aantrekt. Wel bevat droogvoer minder vocht, en is het dus nog noodzakelijker dat er water naast het voer staat. Jonge katten hebben ander voer nodig dan oudere katten omdat hun lichaam veen bouwstoffen nodig heeft. Kattenvoerproducenten spelen hier goed op in, en er zijn dan ook kattenvoersoorten voor kittens, volwassen en senioren. Kitten: 0 – 5/6 mnd Senior: vanaf 10 jaar



Vachtverzorging In principe hoeft u hier weinig aandacht aan te besteden. Als uw kat gezond is, besteed hij/zij hier zelf voldoende aandacht aan door zichzelf te likken. Een zieke kat doet dit niet/minder. Een slechte uitziende vacht is dus voor u een signaal dat het niet goed gaat met uw kat.



De kattenbak Het belangrijkste van de kattenbak is dat deze goed schoon is. Als de bak niet goed schoon is, wil uw kat er niet meer op en zal een ander plekje zoeken om zijn behoefte te doen, waarschijnlijk ergens anders in uw huis. Over het algemeen is 2x per week de bak verschonen voldoende. Er zijn verschillende soorten kattenbakken en soorten grind, en het is afhankelijk van de plaats van de kattenbak en uw wensen welke keuze u maakt. Wel hebben sommige eisen van kattenbakken voordelen, namelijk:

  • Groot genoeg (de kat moet zich gemakkelijk om kunnen draaien)
  • Dicht zijn (niet noodzakelijk, maar zorgt er wel voor dat het grind er niet uit gaat)
  • Een filter die nare geurtjes wegfiltert



Andere belangrijke aspecten Alle bovengenoemde aspecten zijn natuurlijk zeer belangrijk, zodat een kat rustig zijn eigen leven kan leiden en gezond kan opgroeien. Er mist natuurlijk nog een belangrijk aspect, en dat is voldoende aandacht en liefde voor de kat. Er bestaat geen mate voor, maar het is belangrijk dat ze de aandacht krijgen die ze willen en af en toe eens goed geaaid worden, of dat er eens met ze gespeeld wordt.


Links

  • http://www.radar-nl.com/main.htm