Help! Mijn kat eet niet meer

Het kan weleens voorkomen dat jouw kat niet meer wilt eten. Is hij ziek of is er wat anders aan de hand?

Niet meer eten

Als jouw kat niet meer wilt eten, kan dit een groot aantal redenen hebben. Je hoeft je niet direct zorgen te gaan maken, maar het is wel belangrijk om het eetgedrag van je kat in de gaten te blijven houden. Als de kat te lang (een paar dagen tot een week) niet meer eet, kan dit namelijk zeer schadelijk zijn voor zijn gezondheid.

Slecht voer

Ondanks dat jij je kat al jaren hetzelfde soort voer geeft, kan het opeens zo zijn dat jouw kat het eten niet meer wilt hebben. Is dit de volgende twee maaltijden ook zo? Misschien vindt jouw kat het voer niet zo lekker meer. Probeer eens een ander merk kattenvoer uit, misschien gaat hij dan wel weer eten.

Al gegeten

Krijgt jouw kat maar twee keer op een dag zijn voeding, bijvoorbeeld 's ochtend en 's avonds? Maar eet hij een maaltijd niet? Als het een buitenkat is, kan het zijn dat hij net voor het avondeten een muis heeft gevangen en daardoor geen honger meer heeft. Of hij heeft een adresje in de buurt waar hij weleens wat kattenbrokjes eet.

Misselijk

Het kan ook voorkomen dat jouw kat misselijk is, waardoor hij niet eet. Misselijkheid kan verschillende oorzaken hebben. Een grassprietje kan hem in de weg zitten, een haarbal kan zich in zijn maag gevormd hebben of hij heeft gewoon iets gegeten waar hij niet goed tegen kon. Kijk het een dagje aan en ga anders naar de dierenarts met je kat.

Ziek, zwak en misselijk

Als je kat niet eet, maar hij oogt verder ook niet zo gezond, kan je het beste contact opnemen met je dierenarts. Het kan zijn dat je kat de griep heeft, lijdt aan niesziekte of één van de vele andere mogelijkheden waardoor jouw kat niet eet. Misschien heeft hij wel problemen met zijn gebit of last van zijn mond, waardoor het eten pijn doet.

Lekker voer

Wil je liever nog niet naar de dierenarts, maar kijk je het nog een dagje aan? Koop eens iets wat je kat heel erg lekker vindt. Bijvoorbeeld een blikje tonijn of een stukje kip. Eet hij zelfs dit niet? Dan is er waarschijnlijk echt wat aan de hand.

Niet eten is heel slecht voor je kat

Katten zijn roofdieren en kunnen heel slecht tegen vasten. Als jouw kat een paar dagen niet eet, kan er leververvetting optreden, wat resulteert in een blijvende schade aan de lever en kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Ook kunnen er nierproblemen ontstaan of kunnen ook andere orgaanfalen de kop op duiken.

Dierenarts

Als je merkt dat je kat dus niet eet, ga dan maximaal twee dagen na constatering hiervan naar je dierenarts toe. De dierenarts zal je kat uitgebreid onderzoeken en kijken of hij een oorzaak van het niet eten kan vinden. Waarschijnlijk zal er ook bloed afgenomen worden om te onderzoeken of er al nierproblemen optreden of problemen met de lever. Mogelijk moet je kat een nachtje bij de dierenarts blijven, waar de kat een infuus met vocht toegediend krijgt en er geprobeerd wordt om jouw kat dwangvoeding te geven.