Help! Mijn kat is vermist!

Niets is zo erg als erachter komen dat je geliefde kat vermist is. Je hebt overal naar hem gezocht, maar je kunt hem niet vinden. Wat moet je nu doen? In deze tekst staan een aantal tips beschreven die je kunnen helpen bij het terugvinden van jouw kat.

Denk rustig na

Elke kat is anders, zo ook zijn gewoonten. Voor de ene kat is het normaal om drie dagen weg te blijven, terwijl je je bij een andere kat al zorgen gaat maken als deze een uur lang weg is. Voordat je hele speurtochten op touw gaat zetten, moet je je even afvragen of deze actie van je kat zorgelijk is of niet. Ga na of dit normaal gedrag van je kat is, of dat dit heel uitzonderlijk is.

Ga ook een aantal keren je huis rond, om te zien of je kat niet toevallig verstopt zit in huis. Katten zijn er erg goed in om leuke, knusse plekjes te zoeken waar ze kunnen slapen. Dit kunnen heel kleine ruimten zijn, en katten duiken op de meest vreemde plaatsen op.

Misschien heb je jouw kat wel opgesloten in een kast, waar hij snel is in gesprongen, of ligt hij onder in de wasmand of in de wasmachine te slapen. Pas als je hem dan nog niet hebt gevonden, en hij komt niet op lekkere snoepjes of jouw geroep af, dan is hij misschien wel vermist.

Mijn kat is weg

Ben je er zeker van dat je kat vermist is? Neem dan even cotnact op met het dierenasiel en de dierenambulance bij jou in de buurt. Ga ook even bij je buren langs, of bij bedrijven in de buurt om te vragen of zij jouw kat gezien hebben. Misschien zat hij wel zielig in de regen en heeft je buurvrouw de kat een plekje bij de openhaard aangeboden. Misschien is je kat gewond geraakt en meegenomen door de dierenambulance. Ook kan iemand de kat naar het dierenasiel gebracht hebben, omdat hij dacht dat de kat geen baasje had.

Is je kat nu nog steeds niet terecht, dan kan je je kat als vermist opgeven.

Amivedi en andere organisaties

Als je kat vermist is, kan je hem als vermist opgeven bij verschillende organisaties, waaronder:

  • Het dierenasiel
  • De dierenambulance
  • Amivedi

Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden om je kat terug te vinden, zoals:

  • Een briefje ophangen bij de dierenarts of in de supermarkt.
  • Aanplakbiljetten op lantaarnpalen bij jou in de buurt plakken.
  • Bij je buren aanbellen en vragen of zij jouw kat gezien hebben en naar hem willen uitkijken.
  • Opgeven bij websites. Er zijn veel websites waar je jouw vermiste kat kunt opgeven.

Zorg er ten alle tijden voor dat je een goede beschrijving van je kat kunt geven. Maak ook eens foto's van je kat, die je - in geval van vermissing - aan mensen kunt laten zien.

Chippen

Het is altijd verstandig om je kat te laten chippen. Als je kat weg is en wordt gevonden, kan bijvoorbeeld de dierenambulance de kat weer snel bij je terugbrengen!