Wat kost het houden van een kat

De kosten voor een kat integreren in je financiële budget

Als je met een budget werkt is het belangrijk dat je alles meeneemt in je begroting. Dit betekent dat je alle vast lasten, zoals je huur en je zorgverzekering meerekent in de kosten die je maakt. Maar heb je een huisdier dan is het ook belangrijk om rekening te houden met wat die allemaal nodig heeft. Ben jij van plan om een huisdier te nemen, bijvoorbeeld een kat, en wil je kijken of dit in je budget past? Dan leer je in dit artikel wat je allemaal moet aanschaffen voor een kat en wat er maandelijks aangeschaft moet worden voor een kat!

Wat heb je allemaal nodig voor een kat?

Wanneer je een kat aanschaft zal je eerst de kat zelf moeten betalen. Hoe duur je kat is ligt geheel aan jezelf. Je kan bijvoorbeeld een kat voor vijftig euro kopen of een kat van 2000 euro. Natuurlijk zal een dure kat niet in je budget liggen, maar de optie is er wel. Daarnaast kan je ook een kat van het asiel adopteren. Wanneer je hiervoor kiest maak je een donatie aan het asiel bij aanschaf. Kijk bij jouw asiel hoeveel de donatie is.

Wanneer je een kat hebt, heeft je kat natuurlijk enkele dingen nodig. Allereerst heeft je kat een kattenbak nodig. Dit is essentieel, omdat je kat zijn behoefte moet doen. Verder heeft je kat ook kattenvoer nodig. Veel dierenartsen raden royal canin kattenvoer aan. Ook heeft je kat een krabpaal nodig. Aan de krabpaal vijlt je kat zijn nagels. Dit is instinctief gedrag van katten. Je kan ook de nagels van je kat knippen.

Met wat voor maandelijkse (of jaarlijkse) kosten moet je rekening houden?

Er zijn een aantal maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden als je een kat hebt. Ten eerste zal het kattenvoer op een gegeven moment op raken en zal je nieuw kattenvoer moeten kopen. Dit kan maandelijks zijn, om de maand zijn of elk half jaar zijn. Dit zal liggen aan hoeveel kattenvoer je per keer koopt. Daarnaast heeft de kattenbak kattenbakvulling nodig. De kattenbak vervang je eens of twee keer per week. Dit ligt aan of je kat binnenshuis is of ook buiten komt. Ten slotte moet je kat ook naar de dierenarts. Dit zal, als je een kitten hebt, vaak gebeuren. Een volwassen kat heeft jaarlijks een vaccinatie nodig.