Wat zijn lemmingen


Lemmingen

Lemmingen zijn kleine knaagdieren, die vaak rond de Noordpool leven (in toendra-gebieden). Lemmingen zijn dieren die afhankelijk zijn van sneeuwval en dit hun ook helpt om te overleven. Lemmingen horen onder het soort Arvicolinae, waar ratten, muizen en hamsters ook onder vallen.

Lemmingen wegen tussen de 30 en 112 gram en zijn 7 tot 15 centimeter lang. Ze hebben een lange zachte vacht en zeer korte staarten. Het zijn herbivoren, wat betekent dat ze alleen plantensoorten eten. Ze eten vooral bladeren, gras en zegge (moerasplanten). Ook eten ze wortels en bloembollen. Net zoals alle andere knaagdieren groeien hun snijtanden waardoor ze meer harde takken e.d. kunnen eten/knagen.

Lemmingen houden niet van winterslaap in de zeer koude winters op de noordpool. Ze blijven actief in de winter op zoek naar voedsel door hollen te graven in de sneeuw en daar gras e.d. te eten. Het zijn eenzame dieren die alleen maar met andere lemmingen in contact komen om te paren en daarna weer hun eigen weg gaan. Net zoals alle andere knaagdieren kunnen ze zich snel voortplanten wanneer er genoeg beschikbaar voedsel is.

Populatie lemmingen

De verhalen over lemmingen dat ze masaal zelfmoord plegen door te springen van hoge kliffen is geen feit. Deze myth is eigenlijk een metafoor voor het gedrag van groepen mensen waarbij iedereen 1 iemand blindelings volgt. Een goed voorbeeld hiervan is als bij een supermarkt een nieuwe kassa opengaat. Iedereen wacht totdat 1 iemand naar de nieuwe kassa gaat en direct volgen er (massa’s) mensen.

De lemmingen populatie kan drastisch inkrimpen en stijgen. Wanneer er teveel lemmingen zijn is er niet genoeg voedsel meer. Op dat moment gaan de lemmingen massaal emigreren opzoek naar meer plaats. Ongelukken komen hierbij voor. Het pad kan bijvoorbeeld geblokkeerd worden door water. De lemmingen kunnen maar 200 meter zwemmen voordat ze verdrinken. Ook moet het rustig water zijn, en geen zeewater dus.

De zelfmoord myth is verfilmd in de film White Wilderness http://www.imdb.com/title/tt0052389/. De scenes waren niet eens gefilmd in de leefomgeving van de lemmingen maar in studios. De zelfmoord-scene is ook gemaakt door de lemmingen over een klif te sturen en waarbij ze in een rivier of rots-omgeving te pletter vielen.

Ook het spel Lemmings http://www.funnygames.nl/spel/lemmings_spel.html is hierop gebaseerd.

Spel “Lemmings”

In 1990 kwam het computerspel Lemmings uit. Via een luik in het plafond werden lemmingen (lemmings) in een 'level' gedropt. Daar liepen ze achter elkaar in een lijn, om pas bij een obstakel te keren. De lemmingen volgden elkaar blindelings en liepen ook zonder het te weten in water, vuur en liepen ook verder tot ze te pletter vallen van een hoge klif.

Als gebruiker kon je een lemming 1 van de 8 mogelijke functies toekennen. Deze functies zijn: Horzizontaal graven, verticaal graven, stopteken lemming, trap bouwen, parachute lemming, zelfmoord lemming (blaast zichzelf op), mijnwerker lemming, en een klimlemming (kan verticale wanden beklimmen). De bedoeling was om zoveel mogelijk lemmingen naar de uitgang te leiden, zonder dat de lemmings sneuvelden. Voor ieder level gold een minimum overlevingspercentage. Naarmate de levels vorderen, wordt het steeds moeilijker om het aantal lemmings te laten overleven.