Wat is een eekhoorn

Inleiding

De Eekhoorn is een zoogdier. Zoogdieren behoren bij de gewervelde dieren wat wilt zeggen dat die een inwendig skelet hebben.

Eekhoorns komen voor in loof-, naald- of gemengde bossen, maar ook in grote tuinen, parken en houtwallen in de buurt van bos. Alleen als ze voldoende eten hebben komen ze ook in bebouwd gebied voor. Ze vertoeven het liefste in oudere bossen omdat daar meer eten is en meer mogelijkheid om nesten te maken voor hun jongen.

 's Morgens en in de late namiddag heb je de meeste kans om een eekhoorn te spotten. Het eten vinden ze in bomen en op de grond.

Het zijn ware acrobaten wat betreft het springen en het klimmen en het zich tussen de bomen en takken bewegen. Al een eekhoorn zien zwemmen? Ja, ook dat kunnen ze zeer goed. 

Het dagelijkse leven van de eekhoorn

Hoe overleven ze de winter?

Eekhoorns doen geen winterslaap, maar blijft wel veel meer dan in andere seizoenen in het warme nest schuilen totdat hij honger begint te krijgen (hooguit enkele dagen). In de herfst eten ze extra veel om een vetreserve aan te leggen en zoeken ze naar voedsel om dan te verstoppen in de grond of in boomholtes en oksels van een boomstam.

In de winter ligt er soms veel sneeuw en dan is hun uitzonderlijk goede neus heel efficiënt en noodzakelijk om het eten terug te kunnen vinden.

Op hun menukaart staan....

Noten waaronder hazelnoten, eikels, ...denneappels, knoppen, bladeren, bessen, schors van de boomstam, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren en jonge vogels. 

Ze slapen graag in....

Hun favoriet slaapplekje zijn nesten in bomen die vooral in de winter, als er geen bladeren meer zijn, goed waarneembaar zijn. Het nest heeft de vorm van een bol, is zo groot als een ballon en is zo een 30-50 cm breed, minstens 5 meter boven de grond. Om hun nest te bouwen gebruiken ze zacht materiaal zoals bast, gras, mos of wol. Een andere optie voor een nestplaats zijn boomholten, oude kraaien -of eksternesten of grote nestkasten.  Ze hebben niet enkel één nest. Daarnaast zijn er ook vijf tot zes kleinere reservenesten. 

Wat meer over de voortplanting...

De voortplanting gebeurt van december tot februari en van mei tot juni. Eens de paring gebeurt is laat het mannetje het vrouwtje alleen. Ondertussen krijgt ze nestdrang en begint ze aan het bouwen van het kraamnest dat steviger moet zijn dan een gewoon nest. Het bevat dan gevlochten takken, dik bekleed met gras.

2 tot 5 kale blind jonge eekhoorns is het resultaat. Na drie weken krijgen ze haar en een weekje later gaan de ogen open. Ze krijgen dan 10weken eekhoornmelk en daarna beginnen ze zelfstandig alles rondom zich te verkennen. Na drie maanden moeten ze weg van het territorium van hun moeder. Na tien maanden zijn ze geslachtsrijp en zijn de vrouwtjes klaar om jongen te krijgen. 

Hoe oud worden ze?

In het wild kunnen eekhoorns 7 jaar oud worden, maar meestal halen ze die leeftijd niet. Het is zelfs zo dat een kwart van de jongen het eerste levensjaar niet haalt en enkel 1% van alle eekhoorns worden 5 jaar of ouder. 

Hoe ziet de eekhoorn er uit?

De eekhoorn heeft meestal een roodbruine vacht samen met een witte buik. Mannetje en vrouwtje zijn beiden even groot en ze wegen tussen de 250en 400gram en zijn ongeveer 20cm lang van hun tenen tot aan hun kop. De prachtige pluimstaart met zijn 15 cm lengte maakt van het diertje een bezienswaardigheid. Hun staart zorgt voor het nodige evenwicht en dalen van de boomstam doen ze altijd met hun kopje naar beneden. Bij koude geeft de staart warmte en wordt die ook gebruikt als parasol. Zijn voorpoten zijn korter en de achterpoten zijn lang en krachtig wat zeer goed van pas komt bij het springen en klimmen. Het klimmen wordt ook nog een ondersteund door hun klauwtjes met daaraan zeer scherpe nagels. 

 

Natuurlijke vijanden

De eekhoorn heeft verschillende natuurlijke vijanden zoals roofvogels en vossen, inclusief de boommarter. Het steeds drukkend wordende verkeer zorgt voor een toenemend aantal slachtoffers onder de eekhoorns.

Eekhoorns zijn erg attent op gevaar, dreigt er gevaar dan kunnen ze zeer lang stil op één plaats blijven zitten omdat ze angst hebben. Soms doen ze dat in het midden van een snelweg met de dood als gevolg. 

De eekhoorntaal

"Tjuk-tjuk-tjuk"= ik ben opgewonden en ik zwaai met mijn staart en stamp met mijn achterpoten op de grond.

Blazen en grommen hoor je hun ook doen. Krijsen en lachen gebeurt onder spelende eekhoorns.

"Moek-moek-moek"= ik ben rustig en tevreden. 

Conclusie

Als je op zoek bent naar een eekhoorn wees dan muisstil en eens ze je ziet, geniet dan van het moment. Het blijf een prachtig diertje dat zo hoog en lenig kan springen van de ene naar de andere tak en dat op duizelingwekkende hoogte.   Kijk dus af en toe eens omhoog als je in een bos wandelt, misschien zie je ze wel vliegen!