Het paardenras Oldenburger uit Noordwest Duitsland

Inleiding

Aan het ras is vroeger nogal veel 'gesleuteld' en is voor veel verschillende doeleinden in verloop der jaren gebruikt, daarom voelden de fokkers zich steeds geneigd het ras aan te passen met andere rassen waaruit uiteindelijk de Oldenburger van tegenwoordig is ontstaan.

Geschiedenis

Het ras werd ontwikkeld in de provincie Oost-Friesland (Duitsland) en in Oldenburg met als basis het Friese paard. Hertog Anton Gunther von Oldenburg heeft Napolitaans en Spaans bloed aan de paarden toegevoegd. Toen er na de eerste wereldoorlog auto's en betere landbouwwerktuigen in productie werden genomen werd de Oldenburger ook weer aangepast. Met de volgende rassen is in verloop der jaren allemaal mee gefokt totdat we de Oldenburger van heden kennen:

  • Napolitaans bloed
  • Spaanse bloed
  • Friese Paard (basis)
  • Engelse volbloeden en halfbloeden (Normandiër hengst Norman 700 heeft een belangrijke rol gespeeld)
  • Cleveland Bays
  • Hannoveraan
  • Anglo-Normandische paarden
  • Thoroughbreds

Uiterlijk

De Oldenburger heeft een vriendelijke uitstraling en ondanks zijn grootte is het een goed gebouwd en compact paard met een goed skelet. Hij heeft een lange rug en een stevige borst. Doodat er vroeger gefokt is met koudbloedpaarden zijn de Oldenburgers vroeg rijp voor de training. Het is een krachtige elegante paard. Waarvan de stokmaat van 1.65 tm 1.75 gaat. Hij heeft overigens een breed gespierd kruis.

Hij komt in de volgende kleuren voor: licht bruin, donker bruin, schimmel, en zwart.

Karakter

De Oldenburger is een vriendelijk, leergierig paard dat overigens ook werkwillig is. Hij heeft een rustig temperament en is goed te trainen.

Gebruiksmogelijkheden

Het is door de jaren heen voor verschillende doeleinden gebruikt hij blinkt tegenwoordig uit in de dressuur en de springsport. Door zijn intellingentie en vriendelijk karakter is hij zeer geschikt voor de dressuursport. Vroeger werd hij gebruikt voor de kar. En daardoor is hij ook uitermate geschikt voor de mensport. De enige sport waar hij niet geschikt voor zou zijn is de rensport hij is daar eenvoudig weg te zwaar voor. Ook is hij geschikt als recreatiepaard.