Hoe de paarden verzekeren

Paarden verzekeren met goede paardenverzekering bespaart geld bij schade in 2022

Hoe_de_paarden_verzekeren-IntroPlaatje.jpg

Paarden zijn prachtige statige viervoeters en het houden van paarden is alleen daarom al een prachtige hobby. Niemand wil dat zijn paard bij paardensport iets overkomt, maar zoals overal in het leven, kan dat helaas wel het geval zijn. Een paardenverzekering afsluiten? Wie paard rijdt of een paard ment, loopt immers altijd een zeker risico. Het paard loopt risico, omdat er altijd wat kan gebeuren, maar uzelf loop dat risico ook. Helaas kan de liefde voor paarden ook met veel leed en hoge kosten gepaard gaan. Daarom is het altijd verstandig om ook te bekijken welke verzekering u het beste voor uw viervoeter kunt afsluiten. Een paardenverzekering blijkt vaak goed betaalbaar en waarom zou u dan een onnodig groot risico nemen. Verzekeren dus, maar hoe?

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering WA of paardenverzekering?

Veulens.jpg
Veulens in de wei....

Hoe zit het met de wettelijke aansprakelijk bij paarden. Welnu de hoofdregel is dat de eigenaar van het paard wettelijk aansprakelijk is voor eventueel door zijn paard aangerichte schade. Iedereen weet dat een paard ook onverwachte dingen kan doen en daardoor schade kan veroorzaken. De eigenaar kan zich gelukkig eenvoudig tegen dergelijke schade verzekeren met een goede aansprakelijkheidsverzekering. Veel paardensport verenigingen stellen een goede aansprakelijkheidsverzekering dan ook verplicht als u lid wilt worden. Let bij een paardenverzekering voor uw paarden goed op de polisvoorwaarden en bekijk voor welke schade u wel en welke u niet verzekerd bent. Dat is in feite niet anders dan bij andere verzekeringen: niet alleen de hoogte van de premie is van belang, maar ook de dekking die u daarmee bij de verzekering koopt.

Basisverzekering voor verzekeren van het paard

Voor uw paard kunt u basisverzekering en aanvullende verzekeringen afsluiten. Hoe uitgebreider het pakket, hoe beter uw paard is verzekerd. Over het algemeen zijn er drie basisverzekeringen die verder kunnen worden uitgebreid:

  1. De doodverzekering: keert 100% uit bij dood of noodslachting als gevolg van ziekte, ongeval, brand, diefstal of aanrijding, transport schade binnen Europa en de gevolgen van een blikseminslag. Om deze verzekering te kunnen afsluiten is een recente gezondheidsverklaring van de dierenarts nodig.
  2. De dood- en ongevallenverzekering. Deze keert aanvullend ook uit bij blijvende ongeschiktheid door een ongeval.
  3. De ODA-verzekering: deze keert aanvullend ook uit bij blijvende ongeschiktheid of onvruchtbaarheid door een ziekte.

Ziektekostenverzekering voor een paard

In aanvulling hierop kunt u uw paard ook aanvullend verzekeren tegen allerlei medische kosten, zoals kosten van chirurgie, medicijnen en de dierenarts. Om tot een dergelijke aanvullende verzekering te worden toegelaten is veelal een recente gezondheidsverklaring noodzakelijk.

Tips bij het afsluiten van een paardenverzekering

Enkele tips voor het correct en afdoende sluiten van een verzekering:

  1. Wie zijn paard goed wil verzekeren, ziet dat er vele verzekeringen zijn die bovendien nogal in premie schelen. U doet er goed aan om rustig de verschillende mogelijkheden en verzekeringsvoorwaarden te vergelijken. Kijk daarbij niet alleen naar een lage premie, maar kies de verzekeringen die het beste bij u en uw paard passen.
  2. Op internet zijn verschillende aanbieders van verzekeringen, waarbij u online een verzekering voor uw paard kunt afsluiten.
  3. Win ook informatie in bij de manage, waar u komt en bijvoorbeeld bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, KNHS.