Het Noriker paard uit Oostenrijk

Inleiding

Het Noriker paard is een robuust, koudbloedpaard uit Oostenrijk. In Oostenrijk is het een must dat alle merrie's en hengsten voor stamboekopname zijn of dat ze hun werkwilligheid in de landbouwwerk bewijzen. Het zijn echte veelzijdigheidpaarden die je in verschillende takken van de paardensport kunt terug vinden.

Geschiedenis

Het ras in ontstaan uit de stevige keltenpony's die toendertijd werden gekruisd met de Romeinse hengsten. Toen de Romeinse legers in ongerveer 16 voor Christus de Alpen overtrokken en de zeer kleine koninkrijkje Noriken veroverden. De ras is in de tijd van Karel de Grote gebruikt voor de zwaar gepantserde ridders. De Bisschoppen van Salzburg hebben in de verloop van de jaren getracht het ras zo zuiver mogelijk te houden.

Alle Norikers gaan terug op vier verschillende raslijnen:

  • Vulkanlijn: Meest vertegenwoordige lijn, zijn vroegrijpe zware paarden met adel.
  • Nerolijn: Hebben een zeer goed gangvermogen.
  • Diamantlijn:De vurige maar levendige verschijning heeft voor de naam Diamant gezorgt.
  • Elmarlijn:Heeft als enigste lijn Andalusisch bloed door de aderen te lopen
  • Schaunitzlijn:Is de kleinste lijn.

Uiterlijk

De Noriker die je vandaag de dag tegenkomt is een goed middelzwaar, breed bergpaard. Het heeft een stokmaat van 1.50 tot 1.60 en weegt ongeveer tussen de 600 a 700 kilo. Ze hebben een hals met de zogenaamde dubbele manenkam (aan beide kanten van de hals zijn manen te vinden). Ze hebben schuine gespierde schouders met een stevige herkenbare schoft. Ze hebben droog beenwerk met weinig behang (weinig lange haarversiering vanaf ongeveer de pijp of de kogel) maar daar en tegen zijn ze wel in het bezit van een mooie volle weelderige staart. Ze hebben een groot vriendelijk hoofd met een opmerkzame blik. Hun temperament kan omschreven worden als levendig maar zeer betrouwbaar en vriendelijk.

Qua kleur tref je de Noriker zowat overal in aan, denk hierbij aan zwart, donker bruin, licht bruin, palomino, schimmel, gevlekt enz. Zowat in alle denkbare kleuren.

Karakter

De Noriker zijn karakter is een zeer werkwillig, vriendelijk, en is makkelijk in de omgang. Het is een sterke, taaie paardenras waar je veel aan hebt. Ook luisteren ze goed naar de stem en zijn gemakkelijk verkeersmak te maken.

Gebruiksmogelijkheden

De Noriker zal altijd een echte werkpaard blijven is daarom word hij nog steeds in de bergen gebruikt als lastdier aka trekdier. Het zijn echte familiepaarden want ze zijn voor verschillende doeleinden geschikt:

  • Rijpaard
  • Dressuur
  • Ploegen
  • Slepen van bomen
  • Voor de kar/bierwagen