De Welsh pony sectie WBPR en sectie NWR

Inleiding

De Welsh pony heb je in alle grootte en kleine maten, je komt ze dan ook zowat wel in elke tak van de paardensport tegen omdat het veelzijdige pony's zijn ook zijn de pony's onderverdeeld in verschillende sectie's zo heb je de sectie's A tm D maar wist je ook dat er nog een sectie WBPR en een NWR bestaat?

Geschiedenis van de Welsh pony

De Welsh pony is ook een oud ras dat al bij de Romeinen bekend was, de Romeinen omschreven de Welsh pony als een edele en harde pony. Zij komen uiit het Westen van Engeland uit het gebied van Wales hier liepen de Welsh pony's in de heuvelachtige gebieden. Door de strenge winters en het weinige voedsel hebben ze zich ontwikkeld tot een sterk en intelligent ras. De Romeinen zijn begonnen om er de ras Arabier door te fokken en laten hebben de Engelsen dit van hun overgenomen, Het is vandaag de dag nog steeds goed zichtbaar mede dankzij hun edele hoofd met het zogenaamd knikje in de neus. Maar ze hebben het wel zo gehouden zodat de Welsh zijn pony uiterlijk behouden bleef. Doordat de fokkers vroeger al oog voor hun vak hadden hebben ze de pony's wat betreft de fok in goede banen geleid. Dit was mededankzij de zogenaamde keltische races en de pony's moesten toen een goed uiterlijk hebben.

Sectie WBPR en de sectie NWR

  • WBPR(WelshPartBRed Pony) Dit is een rijpony gebasseerd op de Welsh pony. Het minimum vereiste is een 12,5 procent Welsh bloed. Er is dan vreemd bloed toegestaan en dus mogen de pony's gekruisd zijn met andere rassen.
  • NWR (Nederlandse Welsh Pony)

Doordat ze graag de paarden groter wouden fokken is de sectie NWR ontstaan, hierbij fokten ze de Welsh pony met de Arabier, Anglo-Arabier en de Volbloed paarden. Allemaal alleen om de stokmaat hoger te krijgen. Een vereiste is dat de stokmaat tussen de 1.37 cm en de 156,9 ligt, ook moet de pony minstens een 25% aan Welshbloed hebben. Deze sectie is zeer geschikt voor de wat oudere kinderen en de kleine volwassenen.

Exterieur

Door de verschillende fokrichtingen zijn er ook veel grootte verschillen te vinden in de uiterlijk. Wat eigenlijk hetzelfde blijft is de edele hoofd met hun zachte knikje in hun neus (Arabische kenmerken). En betreft de kleuren zijn ze allemaal toestaan behalve de bontkleur. De stokmaat varieert van de 1.10 (sectie A) en de 1.56,9 cm (sectie NWR).

Karakter

Je kan de Welsh pony omschrijven als een lieve eerlijk maar toch wat eigenwijze pony met een pittig karakter arabier invloeden). Ook zijn het slimme en leergierige dieren.

Gebruiksmogelijkheden

Het zijn zeer veelzijdige pony's die je in verschillende takken van de paardensport tegenkomt zo kun je denken aan de dressuur en de springsport ook zijn ze geschikt als menpony maar natuurlijk ook als recreatiepony.