De Shetland pony

Inleiding

Het is de bekendste kleine pony in Nederland de Shetland pony, zowat elke beginnende kleine ruiter heeft er wel op leren rijden, is het dan wel niet in de manege misschien dan wel bij een vriendelijke boer.

Geschiedenis

De oorsprong van de Shetlander is te vinden op de Shetland eilanden helemaal te Noorden van Engeland. Het is vandaag de dag nog niet duidelijk waar ze van afstammen maar de vermoedens zijn er dat hun herkomst in Scandinavie ligt. Mede dankzij dat de Shetlander zo klein is en in de wintertijd een ontzettende dikke vacht krijgt, kon hij zich behoorlijk goed redden in het koude en ongure weer op de Shetlandeilanden. Door de weinige en variatielose voedsel op de eilanden is de Shetlander uitgegroeid tot een kleine maar erg sterke pony.

Op het eiland werden de Shetlanders gebruikt door de eilandbewoners voor de transsport, eind jaren 50 van de 19e eeuw werden de Shetlanders overgebracht naar de kolenmijnen van de Britten om daar de zware transsport werk uit te voeren. De meeste Shetlanders hebben daar hun hele leven moeten doorbrengen. Doordat er vele hengsten van de eilanden verdwenen kwam ook het nageslacht in gevaar, daarom werd in het jaar 1890 de Shetland stamboek opgericht. De Shetlander is nu ook al een 100 jaar bij ons in Nederland bekend. In Nederland is er ook een stamboek voor de Shetland pony (Nederlandse Shetland pony stamboek NSPS).

Stokmaten

  • De mini versie: Stokmaat tot 86 cm
  • Kleine maat: Stokmaat van 87 cm tm 92 cm
  • De middenmaat: Stokmaat van 93 cm tm 98
  • De grootte maat: Stokmaat van 99 cm tm 107 cm

De veelzijdigheid van de Shetland pony

De Shetlander werd oorspronkelijk in Nederland gebruikt voor de vervanger van de trekhond. Door de kleine verschijning en zijn lage gewicht zou je niet zo snel verwachten dat ze daarmee in verhouding de meeste sterke pony onder de rassen zijn, en leveren daardoor ook geweldig goede presentaties. Het is gebleken dat het ook zeer goede recreatiepony's zijn en menige beginnende ruiter heeft op de Shetland pony leren rijden, je ziet ze dan ook veel in manege's. Ze roepen bij kleine kinderen vertrouwen op door hun uiterlijk en hun kleine postuur, en veelal zijn het ook kindvriendelijke pony's. Ook zijn ze zeer geschikt om aangespannen ermee te rijden, en dat gebeurd tegenwoordig ook veel, je kan de Shetland pony dus omschrijven als een zeer veelzijdige pony.

Karakter

Jammer genoeg word er vaak gedacht dat de Shetlander een eigenwijze, lastige en vervelende pony's zijn. Maar dat is niet waar. Het ligt namelijk ook aan de opvoeding en de aandacht die aan een pony zijn besteed vanaf zijn veulentijd. Bij een goede verzorging en leerschool heb je er een lieve kindvriendelijke pony aan. Mits ie natuurlijk consequent zijn opgevoed. Ook zijn ze zeer nieuwschierig van karakter mogen dan ook graag hun omgeving goed verkennen, een goede raad dus om de weiland goed afgesloten te hebben.

Een Shetland pony heeft snel de aanleg om dik te worden, het is dan ook goed wanneer je in de lente de pony weer op vers gras laat zet, om hem er maar 1 a 2 uur op te zetten om hem vervolgens naar een grasarme land over te zetten dit in verband met het gevaar op hoefbevangenheid. Ook al heeft de Shetland pony in de wintermaanden een dikke vacht ze vinden het wel fijn wanneer ze op de weiland staan om er ook beschutting te hebben tegen de harde wind en de regen.