De Fell pony, de zwarte parel van Engeland

Inleiding

De Fell pony is nog niet zo lang terug in Nederland gekomen, dat was pas vanaf 1993. De naam Fell is in de loop van hun geschiedenis ontstaan en betekend woest heuvellandschap. In dit artikel meer over de Fell pony

Geschiedenis

De Fell pony komt van oorsprong uit de provincie Cumbria (Engeland). Er word gedacht dat de pony's ten tijde van de Romeinse tijd zijn gefokt met de Friese ras, daarom worden ze ook wel eens de mini Fries genoemd (maar daarvoor hebben allebei de rassen zijn eigen specifieke raskenmerken). Ze zijn ook nog met de Keltische pony en de tegenwoordig uitgestorven ras Schotse Galloway pony gekruist. In Engeland zijn de Fell pony's door de tijd heen voor verschillende doeleinden gebruikt:

  • Voor in de Engelse mijnen
  • Voor de transport van erts en kolen
  • Als rijpaard
  • Voor de jacht
  • En als betrouwbare lastdier

Tegenwoordig rijd prins Phillip met groot succes de vierspan van de Engelse koningin.

Karakter

In Nederland groeit de belangstelling steeds meer voor de Fell pony dit heeft hij te danken aan zijn uitermate vriendelijk karakter en zijn veelzijdigheid als pony. Het is een makkelijke pony in de onderhoud. Hij heeft tevens een goed uithoudingsvermogen en werkt graag voor je.

Exterieur

De Fell pony heeft een typische ponyhoofd met kleine oren en een vriendelijke blik. Het is een stevig gebouwde pony met sterke rugspieren. De hals is kort en heeft veel behang, ook is hij gezegend met een volle staart en mooi volle sokken ( dat zijn de versieringen rondom de kogel/pijp van het dier).

Stokmaat: is tot 142,2 cm

Heeft een jonge hengst die nog in de volle groei is tijdens een keuring bijna een schofthoogte van 1,40, en word er van uit gegaan dat hij in de loop van de jaren boven een stokmaat van 142,2 uit zal komen dan word deze naar alle waarschijnlijkheid zonder pardon afgekeurd.

Kleuren

De meeste Fell pony's zijn zwart maar je komt zo ook tegen in de kleuren donker bruin,licht bruin met zwarte manen en staart, en zelfs schimmels kom je tegen. Kleuren die niet toestaan zijn, voskleurig, bont (gevlekt). Ze mogen een klein beetje witte aftekeningen hebben maar geen overdreven grootte witte vlekken. Ze worden dan alleen geregistreerd.

Gebruiksmogelijkheden

De Fell pony is een veelzijdige familiepony die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, je kan hierbij denken aan:

  • Recreatiepony
  • Mensport
  • Dressuur
  • Springen