De uit Engeland afkomstige paardenras: Exmoor pony

Inleiding

De Exmoor is een minder bekend ras in Nederland, het is een uit England afkomstige pony. En is goed geschikt voor kinderen. Ze vallen op door hun donkere hoofd en meelkleurige snuit. daarbij is het ook een veelzijdige pony die je in de verschillende takken van de paardensport tegen kan komen.

Geschiedenis

De Exmoor is een bekende wilde pony uit Exmoor in Engeland, daar is ook de naam van de ras afkomstig. De pony's leefden daar in een heuvelachtig maar een moerasachtig gebied. Er word gedacht dat de geschiedenis van deze ras helemaal terug gaat naar het begin van de tijd. Ze lijken onder andere op de paarden die op grottekeningen terug te vinden zijn. Ze worden voor het eerst genoemd in de Romijnse tijd en hebben naar alle waarschijndelijkheid in de Bronzentijd de karren getrokken.

Rond het jaar 1820 werden de paarden gebruikt in de fok met jachtpaarden om deze te verbeteren vanwege de Exmoor zijn hardheid en lef. Omstreeks 1921 werd de The Exmoor Pony Society opgericht door Reginald Le Bas, en in 1963 werd de eerste hengstenoek uitgebracht. Vroeger waren er nog veel wilde kuddes met Exmoor pony's maar na de 2e wereldoorlog zijn de aantallen drastisch naar beneden gegaan en hebben daardoor zelfs een tijdje op de bedreigde diersoorten lijst gestaan. Tegenwoordig zijn er gelukkig alweer rond de 2000 raszuivers Exmoor pony's.

In Nederland is er overigens geen stamboek te vinden van de Exmoor maar in Engeland bestaat er wel één.

Exterieur

  • Stokmaat merrie 116,8 tm 127 cm
  • Hengsten en ruinen 119,4 tm 129,5 cm

Ze komen vooral in de bruin en valk kleur voor en hebben daarbij een meelkleurige snuit, wat echt kenmerkend voor de ras is. Ze hebben zwarte punten op de oren en op hun flanken. Hij heeft een elegant hoofd met grootte neusgaten, ze hebben kleine maar zeer beweegelijke oren en hebben een krachtige hals. Door de barre leefomstandigheden waar ze oorspronkelijk vandaan komen hebben ze in de winter en zeer dikke wintervacht.

Ze hebben nog één belangrijke kenmerk wat bij geen ander ras voorkomt en dat is dat ze de zogenaamde zevende kies hebben.

Karakter

De Exmoor is over het algemeen en vrolijk, vriendelijk maar snelle pony. Door hun taaiheid en doordat ze sterk zijn kunnen ze ook de wat zwaardere personen zeer goed dragen. Ze staan er ook bekend om dat het eerlijke en betrouwbare kinderpony's zijn.

Gebruiksmogelijkheden

Ze zijn als rijpony zeer geschikt, maar ze worden hier in Nederland gebruikt door de Ecoplan Natuurontwikkeling BV in de natuurgebieden zij hebben momenteel 55 pony's in hun bezit. Ze werden vroeger in Engeland vooral als lastdier gebruikt. Maar tegenwoordig worden ze ook als menpony, spring en als dressuurpony gebruikt. Een erg veelzijdige pony.