Leer paardrijden - dressuur en springen

Bij paardrijden is het de bedoeling het paard zo goed mogelijk onder controle te hebben en op een elegante manier voort te bewegen. Het is een moeilijke sport waarbij het soms jaren duurt voordat een paard onder controle is. In dit artikel is informatie te vinden over dressuur en de springsport.

Vanaf een jaar of zes kun je al beginnen met deze sport. Om een goede ruiter te worden is het verstandig om lessen te nemen. Je hebt dan sneller een beter resultaat dan wanneer je het jezelf probeert te leren. Een ander ziet vaak ook dingen die je zelf niet ziet. Als eerste zal je leren hoe je een goede houding aanneemt en hoe je kan stappen.

Gedrag

Paarden leven in groepen en er is een duidelijke rangorde. De ruiter moet ervoor zorgen dat zij de leider is van het paard. Het paard zal de leider altijd volgen. Als een paard dominant is en de leiding probeert te nemen dan moet je dat gelijk tegengaan. Als een dominant paard weet dat hij de leiding kan nemen dan is het niet meer de ruiter maar het paard dat bepaalt wat er gaat gebeuren. In je gedrag moet je zekerheid en rust uitstralen. Ook moet je consequent zijn. Wat vandaag niet mag dat moet morgen ook niet mogen. Een paard is een vluchtdier dus hij gaat altijd stressvolle situaties uit de weg.

Door het sterke geheugen van paarden worden goede en slechte herinneringen lang onthouden. Kijk altijd goed naar het gedrag van het paard. Is hij vandaag rustiger dan normaal? Let dan op misschien is ze wel ziek. Is hij heel fel? Let dan goed op en wees alert. Laat altijd goed horen dat je eraan komt. Als een paard je vanuit het niets ineens onverwachts ziet kan hij schrikken.

Dressuur

Bij dressuur gaat het erom dat je het paard gehoorzaam is. Het is de basis van de paardensport. De paart is eigenlijk niet bestemd om mensen te dragen. Paarden zullen dus eerst getraind moeten worden zo correct mogelijk zijn lijf te bewegen.. De ruiter zal moeten leren om in balans te zitten.

  • Iedere pas zal in regelmaat gemaakt moeten worden
  • Een ontspannen houding van het paart en ruiter
  • Gecontroleerde beweging aangestuurd door de ruiter
  • Het paart moet in balans lopen en de spieren moeten aan beide zeiden sterk en lenig zijn.

Deze doelen zullen minstens moeten worden nagestreefd. Het doel is dan ook om het paard volledig onder controle te hebben. Het beheersen van de dressuur is dan ook een voorwaarde om mee te kunnen doen met andere disciplines zoals springwedstrijden.

Springen

In de paarden springsport is het de discipline om met het paard over hindernissen te springen. De hindernissen zijn van verschillende hoogtes en vormen. Ieder parcours is anders en wordt iedere keer anders opgesteld. Het doel is om in zo kort mogelijk tijd een foutloos parkoers te springen. Niet alle paarden zijn geschikt om te gebruiken voor de springsport. Goede springpaarden worden gefokt door springpaarden met elkaar te kruissen. Bij de springsport moet het paard op een makkelijke manier met voorzichtigheid over de hindernissen gaan zodat de hindernissen niet geraakt worden.