Zelf een muurschildering maken

Inleiding

Je ziet het steeds vaker, muurschilderingen. Het is een originele manier om je huis er mooier uit te laten zien. Veel mensen denken dat het maken van een muurschildering erg moeilijk is, maar dat is het eigenlijk helemaal niet als je gebruik maakt van het volgende stappenplan.

Stappen

Stap 1: Zoek een afbeelding

Zoek op het internet naar afbeeldingen met behulp van de Google afbeeldingen zoeker. Voor een kinderkamer kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar plaatjes van Winnie de Pooh, Didl, Cars, Nijntje, dieren of wat dan ook. Niet alleen voor de kinderkamer zijn muurschilderingen erg leuk, ook als je geen kinderen hebt, kun je genoeg mooie afbeeldingen vinden om je huis op te leuken met bijvoorbeeld een mooie bloem, een palmboom, abstracte afbeeldingen of bijvoorbeeld een bekend schilderij.

Om het voor een beginner makkelijk te maken zoek je vooral naar afbeeldingen in de abstracte hoek. Het is immers makkelijker om een abstract werk te maken, dan een natuurgetrouw landschap of portret, omdat hier vaak schaduwen worden gebruikt en er gespeeld wordt met de verlichting. Schilderijen van de volgende kunstenaars zijn over het algemeen vrij eenvoudig na te schilderen:

  • Keith Haring
  • Roy Liechtenstein
  • Picasso
  • Mondriaan
  • Juan Gris

Kortom haast alle werken die voortkomen uit het kubisme of de pop art zijn goed bruikbaar. Onthoud goed dat je een afbeelding zoekt dat aansluit bij jouw niveau van schilderen zodat een mooi resultaat haalbaar wordt.

Stap 2: Afbeelding afdrukken en meten

Als je een afbeelding hebt gevonden, druk deze dan af met behulp van Picasa af op posterformaat van 9 A4. (hier te lezen hoe dit moet: Poster_afdrukken_met_behulp_van_picasa ) Vervolgens meet je de afmeting van de muur (of de afmeting van het gedeelte van de muur waar de schildering moet komen), daarna teken je de omtrek van de muur (of het gedeelte)op schaal op je poster, zodat je kunt zien of de afbeelding bijgesneden moet worden. Dit doe je als volgt:

  • meet de breedte van je muur in cm en deel dit door de breedte van de poster. Hier komt een getal uit (x)
  • meet vervolgens de lengte van de poster en vermenigvuldig dit met x. Is de uitkomst hiervan groter dan de lengte van de muur, dan moet de poster verticaal bijgesneden worden. Is de uitkomst kleiner dan de lengte van je muur. Dan maak je nogmaals dezelfde berekening, maar dan andersom (eerst de lengte dan de breedte).

Stap 3: Het raster

Om de afbeelding mooi op de muur te kunnen zetten, maak je gebruik van een raster. Het raster teken je zowel op de muur als op de poster. Hiervoor begruik je ook de berekening uit stap 2. Het eenvoudigst is het als alle vierkanten uit het raster op de muur ongeveer 20 bij 20 cm zijn. Om uit te rekenen hoe veel cm een vierkant op de poster is deel je 20cm door getal (x) uit stap 2. Het getal dat hier uitkomt is het aantal cm dat elk vierkant uit het raster op de poster wordt. Zorg dat je muur in 1 kleur geverfd is en teken vervolgens het raster erop met een timmermanspotlood. Op de poster kun je voor de duidelijkheid een watervaste stift gebruiken.

Stap 4: De tekening

Nu kun je aan de hand van het raster op de muur en de poster beginnen met tekenen. Gebruik hiervoor wederom het timmermanspotlood. Ga raster voor raster te werk en kijk goed naar hoe de lijnen in de afbeeldingen zich vehouden tot het raster. Teken op deze manier de tekening op de muur. Voor de duidelijkheid kun je eventueel nog met een markeerstif de definitieve lijnen markeren, zodat je niet in de war raakt met de lijnen van het raster.

Stap 5:

Het verven Gebruik voor het verven een penseel en gewone muurverf en ga sucuur te werk. Kleuren kun je bij de verfinkel of bouwmarkt laten mengen.

Succes!