Hoe geven we ons interieur een passend kleurtje

Inleiding

Hoe geven we ons interieur een aangepast kleurtje? Welke criteria hanteren we om onze verschillende woonruimtes van onze woning een aangenaam kleurtje te geven? Wanneer kiezen we voor donkere of heldere kleuren en welke kleuren maken een kamer breder, hoger, kleiner of lager?

Modetrends volgen ook hier de seizoenen

Kleur is erg belangrijk voor onze woning en heeft ook een erg ingrijpende inpact op ons interieur. Bij iedere seizoenswissel ons interieur in een aangepast kleurtje steken, is eigenlijk onbegonnen  werk, maar toch gaan de modetrends  op dit vlak in hoofdzaak mee met de seizoenen zoals dat met onze kleding het geval is. En waarom zouden we dan niet bij iedere seizoensverandering een andere kleuraccent geven aan onze woning? Rood is ongetwijfeld één van de topkleuren voor de komende wintermaanden. Alle tinten van rood komen hierbij aan bod, maar de hoofdvogel wordt ongetwijfeld afgeschoten door het warmere, donkere rood net als alle andere diepere en rijkelijker aandoende tinten van deze kleur.

Eenvoudige en kleine ingrepen

Wil je je interieur even opfrissen of een aangepast tintje bezorgen, maar zie je ertegen op omdat het nog niet zo lang geleden uitvoerig onder handen werd genomen? Heb je een interieur waarin zwart en wit overheersen of zelfs zonder enige andere tint en wil je daar eindelijk komaf mee maken? Dat kan perfect en dit zonder al teveel inspanningen of investeren. Schilder daarom eens een strook van bijvoorbeeld één meter breed en dit vanaf de vloer tot tegen het plafond in een warme kleur. Pas de kamer aan deze veranderde interieurstijl aan, door het gebruik van enkele accessoires in dezelfde tinten. Met dergelijke eenvoudige én kleine ingrepen oogt je woonkamer in een handomdraai weer als nieuw.

Klassiekers zijn weer trendy

De trendy kleuren voor de komende winter zijn de klassiekers zwart, bruin en grijs die het in ons interieur altijd al goed deden en het ongetwijfeld blijven goed doen. Daarbij komen dit jaar de meer rijkere en vooral donkere tinten van  rood en dit in schakeringen die variëren van vurig rood tot het eerder rustige bordeaux. Andere veel gebruikte kleuren voor de  zijn ongetwijfeld ook donkergroen, kaki, kobaltblauw, petroleum, auberginepaars, framboos, roestbruin en oker.

Bij de keuze van de kleuren voor een bepaalde kamer van zijn woning mag men zeker het ruimtelijk effect van de gekozen kleuren op de bewuste kamer zéker niet over het hoofd zien.

Kiezen we voor donkere of heldere kleuren?

Kiezen we voor lichtere kleuren dan houden we er best rekening mee dat bijvoorbeeld een witte muur het licht meest weerkaatst, hetgeen een verruimend effect heeft. Zwarte tinten werken dan weer op hun beurt tegenovergesteld en slorpen het licht volledig op. Zwart zorgt er dan ook voor dat de kamer kleiner is dan in werkelijkheid. In een grotere en lichtere kamer kan men dus zonder problemen een donkere tint aanbrengen. Toch moet men oppassen met het gebruik van lichte kleuren in een kamer die op het zuiden gericht is. Een dergelkijke combinatie kan letterlijk voor een oogverblindend resultaat zorgen. Voor een muur waar we veel moeten op kijken, kiezen we bij voorkeur een meer rustige en dus donkere kleur. Een eerder felle tint kan op zijn beurt wél zonder problemen in een kamer waar veel actie is, zoals dat het geval is in de woonkamer, de keuken of de kinder-en speelkamer.

Kleuren hebben ook een optisch effect

Kleuren hebben niet alleen een belangrijke invloed op de sfeer die we in onze woning willen scheppen. Ze zijn ook uiterst geschikt om er optische effecten mee te realiseren.

Smaller: Wil men de indruk wekken dat een kamer smaller oogt dan dit in erkelijkheid het geval is, dan doet men er best aan de langste muur in een donkere kleur te schilderen. 

Breder: Moet een kamer er breder uitzien, geef dan bij voorkeur van twee tegenovergestelde muren één een donkere en de andere een lichtere kleur.

Hoger:  Heeft één van je kamers een deprimerend laag plafond, geef het dan bij voorkeur een lichte en koele kleur en schilder de muren op hun beurt donker. Gebruik hierbij eventueel  aanvullend, verticale motieven. Op die manier oogt de kamer hoger en krijgt men er een vrijer gevoel.

Lager: Een kamer lijkt lager als het plafond een warme en donkere kleur kreeg. Men kan dit effect nog gevoelig versterken door de kleur van het plafond een beetje te laten doorlopen op de muur en hierbij horizontaal lopende motieven te gebruiken.

Groter:  Een kleine ruimte kan men groter laten lijken door met verschillende optische effecten te werken. Geef dergelijke kamer een lichte kleur waardoor het binnenkomende licht wordt weerkaatst, zodat de muren lijken te wijken. Het gebruik van glansverf verhoogt nog deze reflectie en dus ook het vergrotende effect. Hou hierbij wél rekening met het feit dat glansverf elk foutje of oneffenheid in de muur extra benadrukt.

Kleiner: Een kamer oogt kleiner, wanneer men donkere tinten gebruikt. Een lange gang lijkt dan weer korter, wanneer men de korte achterwand een donkere kleur geeft.