Hoe ruimtegevoel vergroten in kleine woning

Inleiding

Hoe kunnen we het ruimtegevoel in onze té kleine woning vergroten? Kunnen we een té kleine (leef)ruimte toch groter doen lijken? Weinig plaats, en toch een groter ruimtegevoel? Kunnen wij dat met enkele eenvoudige ingrepen en tips, uiteindelijk gemakkelijk zélf realiseren?

Gebruiksonvriendelijk

Velen onder ons kunnen er ongetwijfeld over meepraten. Té krappe kamers, maken onze kleine woning gebruiksonvriendelijk. Hangt het ruimtelijk gevoel dan niet samen met het beschikbare aantal vierkante meters? Hoe kunnen we dan in een smalle woning, het ruimtegevoel toch vergroten? Wanneer gebruiken we zwevende kasten, en in welke gevallen kiezen we voor lichte of donkere meubels?

Architectuur

Ons ruimtegevoel begint in de allereerste plaats bij de architectuur van onze woning. Grote ramen zijn daarbij erg belangrijk. Dat is nog belangrijker in kleine rijwoningen. Daar doet men er ongetwijfeld goed aan extra doorzicht te creëren van de ene leefruimte naar de andere. Ruimte is immers datgene wat we zien. Nog in dit kader, zorgt een open trap voor meer ruimtelijkheid dan een gesloten inkomhall. Maar dit is lang niet alles. Ook het interieur speelt een belangrijke rol. Zo gebruiken we in een kleine ruimte bij voorkeur niet teveel materialen en kleuren. Men zorgt er best voor dat er niet teveel (zware)meubels staan in een kleine kamer. Om toch een zekere eenheid tot stand te brengen, worden deze meubels uitgelijnd met de andere elementen in de kamer. Op die manier voelt ons interieur ook groter aan.

Doorlopende vlakken

Grote, doorlopende vlakken versterken in belangrijke mate ons ruimtegevoel. Om dit effect tot stand te brengen, laat men zijn vloeren doorlopen van de ene kamer in de andere. Om ruimte te winnen in onze badkamer, kunnen we kiezen voor de installatie van een inloopdouche. Bij renovatie van ruimtes met niveauverschillen, brengen we bij voorkeur alle vloeren of plafonds op eenzelfde hoogte. In een woning met een beperkte breedte, wordt er vandaag veel gewerkt met herhaling. Zo kunnen we, in een smalle kamer, de plafondbalken vaker herhalen dan gebruikelijk. Dat doen we door de afstand tussen de balken te verminderen van de gangbare zestig naar veertig centimeter. Zo lijkt de kamer veel ruimer.

Lichte of donkere meubels

Robuuste, massieve eiken meubels nemen veel plaats in, en zijn in een beperkte ruimte dan ook sterk af te raden. Deze redenering kan men ook doortrekken naar onze keuken. In een kleine keuken is de installatie van een keukeneiland uit één blok, geen goede optie. Een keukeneiland met een tafel waar we onderdoor kunnen kijken, is een veel betere oplossing.

Eén kamer, meerdere functies

Als we over té weinig woonruimte beschikken, kunnen we aan één kamer meerdere functie's geven. Zo kiezen er steeds meer landgenoten voor hun bad of douche te integreren in hun slaapkamer, eventueel van elkaar gescheiden door een glazen wond. Zo één grotere kamer oogt immers veel aangenamer, dan verschillende kleine hokjes. Met dit doel kunnen we ook onze bureauruimte perfect installeren in onze leefruimte, zeker wanneer we niet veel bureauwerk hebben.

Zwevende kasten

We kunnen ook grotere oppervlakten creëren door onze kasten niet helemaal tot tegen het plafond of de vloer te laten doorlopen. Wanneer we boven de kast het volledige plafondoppervlakte kunnen zien, lijkt de ruimte ook veel groter. Dat is hetzelfde met onze vloeroppervlakte. Dit brengt wel verlies aan bergruimte met zich mee. Bij nieuwbouw of renovatie kunnen we dit verlies goed maken door, over de volledige lengte van onze inkomhall, een inbouwkast te voorzien.