Trendy modekleuren voor je interieur seizoensgebonden

Inleiding

Ben jij iemand die regelmatig zijn interieur aanpast en het een ander kleurtje geeft? Kleur is inderdaad belangrijk voor je interieur. Een aangepast kleurtje zorgt immers voor sfeer en gezelligheid. Kleur heeft ook een optisch effect, en heeft een belangrijke invloed op het ruimtelijk effect van de verschillende kamers van je woning. Hoe ga je te werk bij de keuze van de juiste kleur voor je interieur, en met wat hou je bij voorkeur rekening om van je interieur weer een absolute blikvanger te maken?

Donkere of lichte kleuren?

Het kiezen van de juiste kleur voor je interieur doe je niet zomaar, daar is het té belangrijk voor. Kleur bekennen is ook op dit vlak zeker niet altijd even gemakkelijk. Wanneer geef je het interieur een licht en wanneer een donker kleurtje? Welke kleuren zorgen voor een optisch effect en beïnvloeden zo de afmetingen van je woonkamer? Bestaan er ook hier modekleuren en moet je dan iedere keer je interieur in een andere kleur zetten om niet uit de toon te vallen?

Aangepast aan de seizoenen

Ook voor je interieur moet je rekening houden met modetrends. Interieurinrichters veranderen inderdaad van kleur op het ogenblik dat de seizoenen moeiteloos in elkaar vloeien. Trendy modekleuren worden door hen telkens aangepast aan de verandering der seizoenen. De keuze van de al of niet juiste kleur heeft dan ook een belangrijke impact op je interieur. Bij iedere seizoensverandering de kleur van je interieur aanpassen is in de praktijk onbegonnen werk.

Andere kleuraccenten doen wonderen

Toch is het best mogelijk om met enkele kleuraccenten je interieur meer persoonlijkheid en uitstraling, en dus een nieuw uitzicht te geven. Naast de klassieke kleuren die het door de jaren heen blijven goed doen als zwart, bruin en grijs, wordt rood ongetwijfeld dé topper van de komende wintermaanden. Daarbij komen alle tinten van rood aan bod, met nochtans een voorkeur voor het warme donker rood. Andere trendy modekleuren die je de komende maanden zeker dikwijls zal zien zijn donkergroen, kaki, kobaltblauw, oker, framboos, auberginepaars en alle petroleumtinten.

Kleine ingrepen, grote gevolgen

Het is nogal logisch dat je niet om de drie maand je interieur in een andere kleur kan zetten. Met relatief kleine en dus weinig tijdrovende ingrepen kan je voor een andere sfeer zorgen. Zit er momenteel weinig contrast in je interieur, dan kan je daar gemakkelijk iets aan doen. Schilder eens een strook van pakweg één meter breed van de vloer tot het plafond in een warme kleur. Pas je interieur verder aan door het gebruik van allerlei accessoires in dezelfde kleur. Je zal ongetwijfeld versteld staan van het effect van deze eenvoudige ingreep, die je woonkamer een nieuwe aanblik geeft.

Kleuren zorgen ook voor ruimtelijk effect

Kleuren zorgen ook voor een ruimtelijk effect. Wist je dat een witte muur het binnenvallend licht weerkaatst en daardoor een verruimend effect heeft? Alle tinten van zwart hebben dan weer het averechtse effect, en zorgen er voor dat een kamer er kleiner uitziet dan in werkelijkheid het geval is. In grotere kamers kun je dus perfect liche kleuren gebruiken. Wees hierbij echter voorzichtig met kamers die zuidelijk gericht zijn. Dat veroorzaakt in vele gevallen voor een oogverblindend effect. In een komer met veel actie en beweging passen perfect felle tinten. Dat is zeker het geval voor je woonkamer, je keuken, en de kinderkamer.