Japans, sociaal en duurzaam nieuwe woningtrends 2012

Inleiding

We tonen meer en meer aandacht aan de totaalinrichting van onze woning. Kleur, stijl, design en vormgeving, en de keuze van nieuwe en milieuvriendelijke materialen staan daarbij centraal. Er wordt jaarlijks belangstellend uitgekeken naar de nieuwste woontrends die door interieurdesigners en binnenhuisinrichters naar voor worden geschoven om telkens weer zoveel mogelijk consumenten te boeien. Op het vlak van woningtrends was het pas uitgewuifde 2011 een écht buitenbeentje. Er was immers geen échte uitgesproken woningtrend merkbaar. Hoe is het gesteld met de woningtrends voor de komende maanden? Wordt de huidige lijn doorgetrokken en wat zijn dan de meest opvallende nieuwigheden op het vlak van wonen en woninginrichting voor 2012?

Moeilijk te vatten

Het voorbije jaar was niet gemakkelijk voor al diegenen die de modetrends op het vlak van wonen en woninginrichting op de voet volgen. Er was immers geen vaste lijn of in het oog springende trend vast te stellen. Zo waren de voorbije maanden géén uitgesproken kleuren en/of texturen waarneembaar, en van de aangekondigde terugkeer naar het minimalisme was evenmin een spoor te bekennen. De meest opgemerkte nieuwe trends waren ongetwijfeld de langzaam maar zekere doorbraak van tal van fluco- accenten en pasteltinten in het interieur anno 2011.

Duurzaamheid troef

De komende maanden kiest de consument nog nadrukkelijker voor duurzaamheid. Het oog wil uiteraard ook wat en de prijs/kwaliteitsverhouding blijft belangrijk, maar het verhaal achter al deze producten weet ons meer en meer te boeien. Hoe werd dat meubel geproduceerd, en op welke manier kwam het uiteindelijk tot stand? Wat is de uiteindelijke invloed van dit alles op ons leefmilieu? Op deze en andere vragen krijgt de verbruikers graag een pasklaar en duidelijk antwoord. Rationaliteit en ecologisch verantwoord worden ook steeds belangrijker en dikwijls zelfs doorslaggevend bij onze definitieve keuze.

Groeiende aandacht voor het ambachtelijke

De groeiende aandacht voor het ambachtelijke haalt meer en meer de bovenhand.Zowel kleine als middelgrote bedrijven zien hun aandeel langzaam maar zeker groeien, vandaar wellicht hun groeiende aandacht voor vormgeving en afwerking. Steeds meer jongeren kiezen voor een ambacht en zijn daarbij niet verlegen met eigen ontwerpen uit te pakken. Zo voelen deze jonge designers zich meer en meer betrokken bij het tot stand komen van een nieuw product.

Nordic wave zet zich verder door

Eén trend die zich de komende maanden verder zal doorzetten is de Nordic Wave of het zwart- wit denken. De pastelkleuren van het voorbije jaar, verdwijnen meer en meer op de achtergrond, ten voordele van klassieke kleurcontrasten in zwart- wit. Klassieke, kil aandoende Scandinavische decors treden meer en meer op de voorgrond. Deze evolutie zal uiteindelijk resulteren in eenvoudige, gitzwarte meubelen geplaatst in een helder wit decor.

Invloed social media

Net als in vele andere sectoren, doet ook op het vlak van woninginrichting de verschillende social media zich gelden. De financiële en economische crisis heeft hier ook positieve kanten. Deze evolutie geeft immers extra kansen aan jongeren. En ook de social media spreekt bij dit alles een belangrijk woordje mee. Dat versterkt volgens experts de band tussen klant en designer, met een prijsdrukkend effect als uiteindelijk resultaat. De eindgebruiker zal steeds meer de vormgeving mee bepalen. Consumenten kiezen steeds meer voor wat ze écht mooi vinden, niet in het minst omdat met hun inbreng rekening wordt gehouden.

Japans design in opmars

Japanse designers weten nu ook hun plaats in de woning- en interieurinrichting te veroveren. Functionele vormgeving met extra aandacht voor het ambachtelijke en het in ere houden van allerlei tradities, zijn hun grootste troeven.