Wat is spint en hoe kun je er vanaf komen

Inleiding

Heb je net een leuke plant; zit ie vol pluizige webjes en/of zwarte of rode puntjes..Spint dus...Dit is een infectie van mijten (hele kleine beestjes) die op planten vooral de bladeren aantast. Ze doen dit het liefst onder warme, droge omstandigheden. Ze houden niet van een vochtige of koude omgeving.

Wat is Spint

Spint is een infectie van mijten op planten. Je kan ze bijna niet zien (zo klein als een speldenknop), maar ze zien eruit als zwarte of rode puntjes. De mijten tasten de bladeren van de plant vooral aan onder warme, droge omstandigheden. Ze zuigen de sappen uit de plant door een gaatje in de plant te prikken. De plant kan hierdoor zelf geen voedingsstoffen opnemen. Uiteindelijk vergelen de bladeren en de plant zal zo verzwakken dat deze sterft.

Er zijn verschillende soorten spint en deze zijn vaak plantspecifiek zoals onder andere de Kasspint, de Ligustermijt (vind je vooral op ligusterhagen, maar ook op orchideeën), de Orchideeënmijt (ziet eruit als de ligustermijt, maar dan beperkt deze zich alleen tot orchideeën), Palmmijt en Bonenspintmijt die diverse groente- en fruitsoorten aantast.

De spint ontdek je aan de onderkant van de bladeren van je plant, daar zitten ze het liefst. Ze bewegen bijna niet en zijn lastig met het blote oog zichtbaar. De plant zal zelf op een gegeven moment laten merken dat er spint in het spel is. De bladeren krijgen witte, bruine (koperachtige) puntjes op het blad. Na langdurige blootstelling worden de bladeren bruin en/of geel en vallen zelfs af. Onder de bladeren kun je soms zelfs witte weefsels zien als de spint hier de tijd voor heeft gekregen.

In een jaar zijn er tussen de acht en negen generaties mogelijk. Een vrouwtje legt ongeveer 80 eitjes. Spint kan de winter overleven in de gedaante van eieren of als volwassen diertjes als ze in de grond of in spleten van boomschors zijn gekropen.

Klachten

 • Dradenwebjes in de plant
 • Gele en afvallende bladeren bij zware aantasting
 • Als er niets tegen de spint gedaan wordt gaat de plant uiteindelijk dood

Het behandelen/ tegen gaan van Spint

 • Planten regelmatig onder de kraan bevochtigen(lichtvochtig houden)
 • De delen die aangetast zijn van de plant verwijderen (blaadjes en takjes eraf halen)
 • Planten een beetje besproeien met een middel van 1/2 water en 1/2 spiritus + een klein beetje afwasmiddel
 • Besproeien met een spintbestrijdingsmiddel: Massai (van Bayer, verkrijgbaar bij elk tuincentrum).
 • Wanneer je veel mijt hebt op meerdere planten kan je eventueel een roofmijt uitzetten. Roofmijten zijn de natuurlijke vijand en eten mijt op; maar deze zijn eigelijk meer geschikt voor kassen dan 1 thuisplant)
 • Planten behandelen met een middel op basis van het natuurlijke pyrethrum

Het voorkomen van Spint

 • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid in je huis (ze houden niet van vocht). Je kan hiervoor een luchtvochtigheidmeter aanschaffen.
 • Zorg voor een niet al te warme temperatuur. De ontwikkeling van spint staat onder de 12 graden volledig stil (maar dat is misschien wat koud voor in huis)

In het geval van Spint is het belangrijk dit vroegtijdig te herkennen. Voorkomen is beter omdat de resultaten van de aanwezigheid van spint pas in een later stadium zichtbaar worden...)