Zelf een boeket maken

Een bloemetje

Een bloemetje in huis staat altijd mooi en fleurig. Een boeket bloemen is dan ook een vaak gegeven cadeau. Natuurlijk is een mooi, zelfgemaakt boeket extra leuk en persoonlijk. Maar hoe maak je zelf een boeket?

Een boeket samenstellen

Het maken van een boeket begint met het kiezen van de bloemen die erin verwerkt zullen worden. Je kunt hiervoor naar de bloemist maar ook in de tuin staan vaak veel bloemen die er fantastisch uitzien in een boeket. Hoe kun je het beste de bloemen voor je boeket kiezen?

  1. Kies een, twee of hooguit drie basiskleuren. Denk hierbij aan de smaak en stijl van de persoon aan wie je het boeket wilt geven. Wat zijn haar lievelingskleuren of hoe heeft ze haar huis ingericht? Kies mooie combinaties zoals geel/paars of rood/geel/oranje of paars/roze.  Een boeket in verschillende tinten van dezelfde kleur kan ook erg mooi zijn.
  2. Kies enkele hoofdbloemen. Dit zijn vaak wat grotere, opvallende bloemen. Denk bijvoorbeeld aan rozen of aan gerbera's. In de bloemenwinkel kun je controleren of de bloemen wel goed vers zijn. Pak voorzichtig een knop van de een roos vast. Voelt deze zacht en hol aan? Dan is de roos niet vers. Een verse roos heeft een heel harde en stevige knop. Verse gerbera's hebben een goed zichtbaar rond hartje. Tulpen zijn ook leuke hoofdbloemen. Houd er echter wel rekening mee dat tulpen in de vaas nog verder groeien.
  3. Kies wat kleinere bloemsoorten om de gaatjes te vullen. Denk bijvoorbeeld aan gipskruid, septemberkruid of gulden roede.
  4. Kies tot slot wat mooie, groene bladeren om het geheel mee af te ronden. Je kunt bladeren door het boeket mengen. Je kunt het boeket ook omringen met een randje bladeren om het geheel mooi af te werken.

Het boeket maken

Nu je de bloemen uitgekozen hebt, kun je aan de slag om het boeket te maken. Zelf boeketten maken kan erg leuk zijn maar het vergt wel enige handigheid. Met enige oefening draai je zo een prachtig boeket in elkaar.

  1. Zorg voor een glad, vlak oppervlak waar je het boeket kunt maken. Een goed voorbeeld is de keukentafel of het aanrecht.
  2. Bepaal hoe hoog het boeket moet worden. Pak hiertoe de bloemen met de kortste stengels. Het boeket zal ongeveer zo lang worden als de kortste steel. Haal bij alle bloemen de bladeren er tot die hoogte af.
  3. Neem de bloem met de kortste steel en leg deze plat op tafel. Neem een andere bloem en leg deze kruiselings over de eerste. Het punt waar de bloemen kruisen moet halverwege de steel van de kortste bloem zijn. Zorg wel dat de bovenkant van de bloemen op ongeveer gelijke hoogte ligt.  
  4. Pak de bloemen bij de kruising vast maar laat de bovenkant van de bloemen licht op tafel rusten. Begin nu rustig bloem voor bloem in de vorm van een korenschoof op de kruising te leggen. Draai het boeket af en toe rond om te controleren of het overal gelijk gaat. Verdeel de bloemen zo goed mogelijk over het boeket. Blijf opletten dat de bovenkant van de bloemen gelijk blijft.
  5. Til het boeket op en kijk of het overal gelijk is. Bind een elastiekje om het middelpunt van de stelen. Knip de stelen af op dezelfde lengte als de kortste steel.
  6. Pak het boeket mooi in met cadeaupapier of cellofaan.

Bloemen bewaren

Als je zoveel moeite hebt gedaan om zelf een boeket samen te stellen, is het wel de bedoeling dat het boeket lang blijft staan. Snijd daarom altijd de stelen goed schuin af en zet het boeket meteen hierna op een laagje lauw water. Voeg wat bloemenvoeding aan het water toe. Ververs af en toe het water en zet het boeket niet in de volle zon. Op deze manier blijft je boeket het mooist.