Koop een kamerplant

Planten in leven houden

Ben jij zo'n persoon die nauwelijks een cactus in leven kan houden maar wil je wel graag wat groen in huis? Plastic planten zijn echt niet de enige oplossing. Er zijn genoeg planten die het goed doen zonder al te veel verzorging. Ook zijn er trucs om planten op een manier te verzorgen die weinig tijd kost. Met deze tips koop je een geschikte kamerplant èn houd je hem levend.

Groen in huis

Jouw huis staat regelmatig vol verdorde planten omdat je weer een poging wilde wagen om wat groen in huis te halen. Als je voor je verjaardag een plant vraagt, komen je vrienden steevast met een cactus aanzetten. Kortom, je hebt geen groene vingers en je zult ze ook niet krijgen. Geef de hoop echter niet op want met deze tips heb je binnen de kortste keren een huis vol (levende) planten.

  1. Koop een Spathiphyllum. Een Spathiphyllum is een groene plant met mooie, witte bloemen. Deze plant heeft een heilzame werking op zijn omgeving doordat het de lucht zuivert van allerlei schadelijke stoffen. Een Spatiphyllum heeft ongeveer een keer in de week water nodig. Dat lijkt veel gevraagd maar deze plant is behoorlijk taai. Als hij helemaal slap hangt en gele bladeren krijgt, geef je hem een flinke plens water en de volgende dag staat hij weer mooi overeind. Een goede aanduiding dat je ook je andere planten even water moet geven. Zorg wel dat overtollig water weg kan lopen. Knip regelmatig de gele bladeren eruit, dan blijft hij er ook mooi uitzien.
  1. Schaf een orchidee aan. Deze stijlvolle planten hebben ongeveer een keer in de twee weken wat water nodig. Als de bloemen dood zijn, hoef je alleen even de stelen af te knippen. Vervolgens mag je hem de komende tijd verwaarlozen. Precies, je hoeft er niet naar om te kijken. Pas als de orchidee weer opkomt, moet je weer aan de slag.
  1.  Naast cactussen (die je inmiddels waarschijnlijk wel zat bent) zijn er genoeg andere planten die weinig water nodig hebben. Vele vetplanten houden het wel een tijdje uit zonder water. Andere voorbeelden zijn de Yucca, de Aloë Vera en de Drakenboom. Laat je eventueel bij een tuincentrum informeren over de mogelijkheden en hoe je deze planten het beste kunt verzorgen. 
  1.  Leg altijd een laagje kleikorrels onderin de potten van je planten. Deze korrels nemen overtollig water op en geven het weer af als het nodig is. Hierdoor hoef je planten maar een keer in de maand water te geven. Het overtollig water zakt namelijk tussen de korrels in en wordt langzaam door het potgrond opgenomen. Een ideale manier om je planten een constante hoeveelheid water te geven.
  1. Schaf een automatisch druppelsysteem aan. Dit systeem bestaat uit een reservoir dat je een keer in de zoveel tijd (afhankelijk van de behoefte van de plant) moet vullen. Vervolgens stel je de snelheid af waarmee het systeem druppelt. Je steekt het reservoir in de pot en hebt er (bijna) geen omkijken meer naar. Een keer in de zoveel tijd vul je even het waterreservoir bij.

Tot slot

Wil het na deze tips nog steeds niet lukken, dan zijn kunstplanten waarschijnlijk de enige oplossing. Bedenk wel dat kunstplanten ook verzorging nodig hebben om mooi te blijven. Je moet ze namelijk om de zoveel tijd even afstoffen omdat ze anders in complete stofnesten veranderen. Overigens zijn er tegenwoordig prachtige kunstplanten verkrijgbaar die bijna niet van echt te onderscheiden zijn.