Hoe verzorg ik mijn plant het beste

Inleiding

Een plant is een leuke vorm van decoratie voor een ruimte. Zo is een plant niet alleen erg mooi om te zien, maar geeft hij een kamer ook een frisse uitstraling, althans als de plant goed verzorgd is. Dit laatste is erg belangrijk, want wie wil er nu een bruine verlepte plant in zijn kamer hebben staan. Alleen is dit nog niet zo makkelijk als het lijkt, de ene plant heeft veel licht nodig en de andere plant weinig, en het zelfde geld voor het watergebruik van de plant. Kortom er komt nog heel wat voor kijken om jou plant ideaal te verzorgen. In dit stukje zal ik kort wat een en ander uitleggen over de basisprincipes van het verzorgen van een plant, zodat jouw plant binnen mum van tijd weer fris staat te bloeien in de kamer.

Stappen

Stap 1: De eerste stap is het uitzoek van de plant. Er zijn veel verschillende soorten planten, en het is belangrijk dat je een plant uitzoekt die goed bij je past. Naast natuurlijk je persoonlijke smaak voor een plant is het ook belangrijk om alvast naar de verzorgingskenmerken van de plant te kijken. Als je bijvoorbeeld vaak op vakantie gaat, is het niet erg slim om een plant te kopen die meerdere malen per dag water nodig heeft, en zou je beter kunnen kijken naar een plant die wat minder water gebruikt. Vaak staat er al op de steker in de plant wat informatie over de benodigde hoeveelheid water en zon wat de plant nodig heeft, maar mocht dit niet het geval zijn vraag het dan aan het winkelpersoneel. Het is erg belangrijk dat deze instructies worden opgevolgd, het staat er namelijk niet voor niks op.

Stap 2: Kies een geschikte plek voor de plant. Als je de plant eenmaal hebt uitgezocht en gekocht wordt het tijd om hem een plekje in je huis te geven. In veel gevallen is hier al van te voren over nagedacht omdat er waarschijnlijk een lege plek in het huis opgevuld moet worden met de plant. Zet je plant nu niet blind op deze plek neer, maar kijk van te voren ook eventjes naar de benodigde lichthoeveelheid van de plant. Heeft de plant veel licht nodig, dan is het niet erg handig om de plant in een donker hoekje van de kamer te zetten, de plant zal zo te weinig licht krijgen en doodgaan. Zet de plant in dat geval dus bijvoorbeeld in het raamkozijn, zodat het aan zijn lichtbehoefte kan voldoen.

Stap 3: Verzorging van de plant. Elke plant is anders, zo zijn er planten die elke dag water nodig hebben en planten die maar eens in de paar maanden wat nodig hebben, denk aan cactussen. Het is belangrijk van je plant te weten hoeveel water hij nodig heeft, en deze hoeveelheid water ook te geven aan je plant. Veel mensen denken dat het geen kwaad kan als ze de planten te veel water geven, maar dit is zeker niet het geval. Als je een plant teveel water geeft kan hij doodgaan als gevolg van het onderwater staan van de wortels. Mocht je op vakantie gaan moet je van te voren nagaan of het noodzakelijk is om een persoon te regelen die de plant kan verzorgen als je op vakantie bent, doe je dit niet dat kan het wel is heel veel vervelend thuis komen worden van vakantie en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Stap 4: Het wegdoen van de plant. Een plant is net als een mens een levend organisme, het zal dus niet het evige leven hebben en een keer doodgaan. Ook de levensduur is voor elke plant anders. Het is belangrijk dit na te gaan bij de aanschaf van de plant, zodat je niet van bijvoorbeeld na een jaar al verbaasd ben dat je plant dood gaat. Symptonen van een plant die aan het dood gaan is zijn slappen bruine bladeren en veel blad verlies. Let wel op, dit zijn de zelfde symptonen als die van een plant die te weinig water krijgt. Het is dus belangrijk eerst na te gaan of je de plant genoeg water geeft voordat je hem weggooit.

Conclusie: Als je je goed aan deze 4 stappen houdt kan er eigenlijk niks mis gaan met je plant en zal je kamer een gezellige frisse uitstraling hebben, voor meer informatie kan je op de links hierboven klikken.

Tips

  •  Kies van te voren een goede plek uit voor je plant, en houd je aan de voorgeschreven aanbevelingen.

Links