De mooiste design stoelen

Design stoelen

Een stoel is een gebruiksvoorwerp. Het is functioneel en bedoeld om op te zitten. Maar design kan een stoel ook bijzonder mooi maken. Zo mooi zelfs dat veel design stoelen een plaatsje krijgen in een museum, zoals in het MoMa in New York. Wat zijn de mooiste design stoelen? En wat maakt dit design zo aantrekkelijk?

Mooiste design stoelen

Design stoelen: vlinderstoel 3107 door Arne Jacobsen

De 3107 kennen we misschien beter als het design van de vlinderstoel van de Deense designer Arne Jacobsen. Het herkenbare design van deze stoelen schittert van eenvoud. Door het gebruik van het dunne multiplex dat in een organische vorm gebogen is, lijken deze stoelen als uit papier gevouwen. Alsof het design vanzelf zo ontstaan is. Deze stoelen zijn ook bijzonder licht. Als variant heeft Arne Jacobsen een aantal onderstellen ontwikkeld, zoals op de foto te zien is. Op de voorgrond staat het basis design van de stoelen dat bekend is onder de code 3107. Op de achtergrond is ook het nauw verwante design te zien die Arne Jacobsen de omschrijvende naam Ant heeft gegeven. De stoelen met dit vlinder design kom je als je erop let overal tegen: in openbare gebouwen, zoals een bibliotheek of universiteit past het goed. Maar ook in kantoren, restaurants en natuurlijk in particuliere huizen kom je deze (nog steeds) hippe design stoelen tegen. En net als elk ander succesvolle design proberen 'copycats' hier een graantje van mee te pikken door het design na te maken. Misschien is de vlinderstoel wel het het meest nagemaakte design, maar echte design liefhebbers zullen dit direct doorhebben. De vloeiende vormen van het design van Arne Jacobsen zijn niet te vervalsen.

Design stoelen: dé Barcelona van Ludwig Mies van der Rohe

Wel eens gehoord van Barcelona? Nee niet de stad, maar de stoelen! Dit succesvolle design van Ludwig mies van der Rohe heeft een hoog 'design gehalte' door zijn futuristische looks, ondanks dat dit design al uit 1929 stamt. Mies van der Rohe ontwierp deze stoelen die we inmiddels tot een echte design klassieker mogen rekenen ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929. Vandaar de naam. Wie deze design stoel ziet, zal het niet verbazen dat het design is geïnspireerd op een eenvoudige vouwstoel. Dit is duidelijk te herleiden uit het duidelijke lijnenspel van het metalen frame waar de elegante leren kussen op rusten. Door de knopen in de kussens en de rijke materialen krijgen de stoelen een allure die er als een aureool om heen lijkt te hangen.

Design stoelen: Panton chair design van Verner Panton

Nog een ontwerp van de hand van een Deense designer: De Panton chair van de hand van Verner Panton die dit design naar zichzelf heeft vernoemd. Dit succesvolle ontwerp uit de jaren '60 van de 20e eeuw is aan een stuk gegoten uit kunststof. Door de slimme gebogen vormen is het een zeer sterke en duurzame constructie, die toch voldoende zitcomfort geeft, omdat het kunststof op de juiste plaatsen enigzins meegeeft. Leuk detail is dat Verner Panton zich bij het design van deze stoelen heeft laten inspireren door de alom bekende zigzag stoel van de Nederlandse designer Gerrit Rietveld, die ook de blauw-rode stoel heeft ontworpen. Meer weten over Panton en zijn design? Lees hier verder.

Design stoelen van Eames: lounge 670

Het was moeilijk kiezen welk design van het designers paar Charles en Ray Eames een plekje in deze wall of fame verdient. Want het paar Eames heeft heel veel mooie stoelen ontworpen. Kiezen we hier voor de Eames Lounge 670, of voor de Eames molded plywood chair? Eigenlijk verdienen ze allebei een plek in de lijst met de mooiste design stoelen vanwege hun afkomst. Wat de stoelen gemeenschappelijk hebben, is de voorliefde van Eames voor het gebruik van multiplex. Het gebruik van dit voor die tijd relatief nieuwe materiaal leidde tot een ultieme verkenning naar de (on)mogelijkheden van dit materiaal, wat heeft geleid tot bijvoorbeeld het design van de molded plywood chair. Lees hier verder als je meer wilt weten over Charles en Ray Eames en hun designs voor Herman Miller en Vitra.

Maar het design La Chaise van Eames mogen we hier ook absoluut niet vergeten. Het ziet er uit als een echt museumstuk en...dat is het ook. Dit design is gemaakt voor een design competitie voor het MoMa museum in New York. Hoewel het eruit ziet als een kunst voorwerp, is het ook in het gebruik bijzonder comfortabel. De onorthodoxe vorm van deze stoelen maakt dat je in een heleboel verschillende posities kan zitten en liggen in deze stoel.

Design stoelen van Philippe Starck: Louis Ghost

Ook de nieuwkomer in dit rijtje, Philippe Starck, heeft al een hele rij succesvolle design stoelen ontworpen. De bekendste hiervan is wellicht het design Louis Ghost. Dit design ontleent zijn naam aan twee zaken: Louis verwijst naar Lodewijk XV en ghost verwijst naar de bijzondere verschijning van de stoel: het design is uitgevoerd in transparant kunststof. De vorm is ontleent aan de typische design stroming uit de barokke tijd die de naam heeft meegekregen van Lodewijk XV. Wil je meer weten over Philippe Starck, of zijn design van bijvoorbeeld Dr No, Lord Yo en Victoria Ghost: Klik hier!

Ook interessant: De mooiste design lampen

En...Wat maakt design tot design?


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden