Tips om inbraak tijdens vakantie te voorkomen

Inleiding

Als u op vakantie bent, wilt u natuurlijk dat u bij terugkomst niet voor onaangename verassingen komt te staan. Om met een gerust gevoel op vakantie te gaan, is er hieronder een tiental tips weergegeven.

Tip 1: Vraag uw buren om uw huis in de gaten te houden.

Het goede oude gezegde luidt als volgt: een goede buur is beter dan een verre vriend. Dit betekent dat een behulpzame buurman of buurvrouw van groter nut is dan een verre vriend die niet aanwezig kan zijn. Het is handig dat uw buren op de hoogte zijn als u een weekendje weg bent of voor langere tijd op vakantie. Zij kunnen dan extra alert zijn op bijvoorbeeld verdachte personen rondom uw huis.

Tip 2: Laat een sleutel van de woning achter bij uw ouders of familie

Vertel uw familie waar u op vakantie bent en hoe zij u kunnen bereiken bij een inbraak of een andere noodsituatie. Zorg ervoor dat zij in uw woning kunnen gaan bij nood, door een reservesleutel van uw woning bij uw familie achter te laten. Zorg er ook voor dat uw buren uw familie kunnen bereiken bij een inbraak situatie.

Tip 3: Post leeg maken

Laat uw post ophalen en uit het zicht leggen. Als er veel post ligt, weten de inbrekers dat u op vakantie bent. Dat is bij wijze van spreken een uitnodiging voor de inbrekers. Een lege brievenbus wekt het vermoeden dat er altijd wel iemand aanwezig is in uw woning.

Tip 4: Sluit uw huis goed af

Sluit ramen en deuren goed af. Vergeet vooral niet om een w.c . raampje of ramen en deuren van een garage af te sluiten. Uw deur is alleen met dichttrekken toch makkelijk open te maken door middel van een hard stuk plastic. Pas als u de sleutel omdraait, zit de deur echt goed op slot.

Tip 5: Zorg voor een bewoonde indruk

Laat niet zien dat u weg bent. Plak dus geen briefjes op de deur dat u op vakantie bent en dat uw over drie weken weer terug bent. Laat planten gewoon staan en gebruik een tijdschakelaar voor uw woning. Een tijdschakelaar doet automatisch een lamp aan als het donker wordt en het doet automatisch weer een lamp uit op bijvoorbeeld een vooraf ingesteld tijdstip van 00.30.

Tip 6: Plaats inbraakveilig beslag

Inbrekers hebben diverse methodes om uw woning te binnendringen. Bij de Bulgaarse methode breken inbrekers het cilinderslot af. Dat kan op het moment dat het cilinder uitsteekt buiten het deurbeslag. Het deurbeslag is het ijzeren plaatje dat voor het slot zit. Goed en kwalitatief hoogwaardige beslag beschermt uw sloten tegen afbreken.

Tip 7: Anti-inbraakstrip op de buitendeur

Als u een zogenaamde anti inbraakstrip monteert op buitendeur, dan kan een dief uw deur niet meer van buitenaf openmaken. Een anti-inbraakstrip voorkomt dat een inbreker met een simpele handeling de deur open kan maken.

Tip 8: Waardevolle spullen uit het zicht nemen

Plaats waardevolle spullen als een laptop of een mobiele telefoon uit het zicht van voorbijgangers. Onder voorbijgangers kunnen ook inbrekers inzitten, die voortduren azen op waardevolle spullen. Uw waardevolle spullen mogen nooit zichtbaar zijn van buitenaf. Dieven vernielen simpelweg uw raam door het in te gooien met een steen en nemen dan uw waardevolle spullen binnen enkele seconden mee.

Tip 9: Geen bruikbare spullen in uw tuin laten slingeren

Containers, ladders of huishoudtrappen zijn allemaal hulpmiddelen voor een inbreker om als opstapje te gebruiken. Ruim uw tuin zo op, dat er geen bruikbare spullen voorhanden zijn voor de inbreker. Zet uw fiets of bromfiets in de schuur en zet ze altijd op slot.

Tip 10: Beveilig ramen op bovenverdieping

Inbrekers kunnen in luttele seconden naar boven klimmen door gebruik te maken van de hemelwaterafvoer pijp. Het is de zaak om ook uw boven verdieping ramen en dakramen goed te beveiligen.