Een wespennest verwijderen

Een wespennest ontdekt? Vaak zoeken de wespen naar een veilige en warme plek. De dakgoot of in de spouwmuur van uw huis. Wespen staan er om bekend deze plekken te veroveren.

Wespen kunnen dan voor veel overlast zorgen. Niet alleen de aanwezigheid van wespen, maar ook het geluid van al die wespen bij elkaar kan voor veel overlast zorgen.

Soorten wespen

Wespennesten worden meestal in de tweede helft van de zomer ontdekt. Er zijn twee veelvoorkomende wespen.

  • Duitse wesp (Paravespula Germanica F.)
  • Gewone wesp (Paravespula Vulgaris L.)

Het nest verwijderen

Het verwijderen van een wespennest is geen makkelijke bezigheid. U moet er zeker van zijn dat u het nest in zijn geheel kan weghalen. Vaak valt het nest uiteen wanneer u het vastpakt. Dit zorgt ervoor dat de wespen alle kanten op kunnen vliegen of dat er een deel van het nest achterblijft. Hierdoor is de kans dat u wordt gestoken ook groter.

Voor het verwijderen van een nest kunt u het beste de hulp inschakelen van een professional. Een professional doet dit dagelijks en weet wat hij met de verschillende soorten nesten aan moet. U bent gewaarschuwd. Bent u het nog steeds van plan? Dan kunt u het beste onderstaande tips meenemen! Succes.

Tips

  • TIP 1: Probeer nooit de opening van een nest dicht te maken. De wespen zijn erg eigenwijs en gaan op zoek naar andere uitgangen. Hier doen de wespen erg veel moeite voor.
  • TIP 2: I.p.v. verwijderen kan je het nest ook uitroeien. Dit kan u doen d.m.v. poedervormig insectidcide. Dit brengt u aan bij de opening van het nest. Het is de bedoeling dat de wespen in aanraking komen met dit poeder. Deze poeder zorgt ervoor dat de wespen het niet overleven. Doordat de wesp die het nest binnengaat het poeder aan zijn lijf heeft brengt hij de poeder over op het voedsel. Van dit voedsel eten alle wespen. Met een beetje geluk valt dus het gehele nest neer.
  • TIP 3: Wanneer het wespennest zich op een moeilijk bereikbare plek bevindt, laat dan een gespecialiseerd iemand het nest verwijderen. Via uw gemeente kunt u achterhalen welke mensen u kunnen helpen.

TIP 4: Draag beschermende kleding. Denk aan een handschoenen, rubberpak/plastic pak en gezichtsbedekking.

Voorzorgsmaatregelen

"Waarom steken ze toch?" Dit doen wespen om drie verschillende redenen:

  • Zelfverdediging
  • Het beschermen van het nest
  • Het doden van prooidieren

Voorkom dat je wordt gestoken door een wesp door de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen: probeer de wespen en het wespennest zoveel mogelijk met rust te laten; ga niet wild om je heen slaan bij aanwezigheid van een wesp; draag geen felle kleur en spuit geen zoete parfum op; draag gesloten kleding en wanneer je iets drinkt, doe dit dan niet uit een blikje. Je ziet namelijk niet of er stiekem een wesp het blikje is ingekropen.