Een brandblusser kopen

In alle openbare gebouwen en in alle auto's moeten een of meerdere brandblussers aanwezig zijn, om voldoende veiligheid te garanderen. Daarom wordt dit ook vaak gecontroleerd omdat de vloeistof in het brandblusapparaat kan vervallen en er zijn bovendien verschillende graden van branden. Voor die verschillende graden heb je telkens een andere soort van brandblusser nodig om de brand te kunnen blussen.

Welke soort van brandblusser heb ik nodig?

Om de brand te blussen kan je kiezen uit een brandblusser met poeder, een met sproeischuim of een CO2-blusser. Het type van blusser dat je moet kiezen hangt af van de klasse van het brandgevaar.

Sproeischuimblussers

Sproeischuimblussers of schuimblussers worden gebruikt bij brandklasse A, dat betekent op vaste materialen zoals elektronica (ja zelfs op printers en computers!).

Poederblusser

Poederblussers worden gebruikt op plaatsen waar het gevaar op brand veel hoger ligt, zoals bij benzinestations. Hiermee kunnen verschillende soorten materialen worden geblust. Het nadeel is dat het een bijtende werking heeft en dat het moeilijk te schoon te maken is. Hierdoor kan het zijn dat er toch schade zal zijn aan het een of het ander zonder dat de brand de oorzaak ervan is.

CO2-blusser

De CO2-blusser wordt gebruikt in ruimtes waar veel technische apparaten aanwezig zijn, zoals bijvoorbeeld in een labo. Zoals de naam van blusapparaat al zegt, wordt er gebruikgemaakt van CO2 om de brand te blussen. De CO2 komt enorm koud uit het brandblusapparaat en zorgt ervoor dat de vlam niet meer gevoed kan worden door zuurstof (O2). Helaas is hier ook een risico aan verbonden omdat de CO2 zo enorm koud is, is het absoluut verboden om de CO2 op je lichaam te krijgen (en dus ook niet op je hand!), want anders bevries je.

Een brandblusser voor in een frituur of restaurant

Als je de eigenaar bent van een frituur of restaurant, ben je verplicht nog een ander soort van brandblusser aan te schaffen. Deze brandblusser dient om een brand met klasse F te blussen. Klasse F staat voor brandende vetten en oliën. Het schuim dat uit deze speciale brandblusser komt zal op het brandende vet gaan liggen en door zijn sterk koelende werking zal het de vlam doven.

Een brandblusser voor in de auto

Zowel in Nederland als in België is een brandblusser in de auto verplicht. Voor in de auto kan je kiezen voor ofwel de Sproeischuimblusser ofwel de poederblusser. Maar welke van de 2 is het beste? Vaak kiest men dan in dat geval voor Sproeischuimblusser omdat die gemakkelijker te verwijderen is en de kans op schade minder groot is als bij een poederblusser. Bovendien kies je voor in de auto best een brandblusapparaat van 2 kg in plaats van 1 kg, anders zou je brandblusser al leeg kunnen zijn gespoten voordat de brand geblust is.

Controle van brandblusser

Een brandblusapparaat heeft een houdbaarheidsdatum. Als deze datum overschreden wordt, zal je het apparaat moeten weggooien en vervangen. Meestal is een draagbare brandblusser vervallen na 10 jaar (de maximumleeftijd), maar het kan ook vroeger aan vervanging toe zijn. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld al na 5 jaar je brandblusapparaat moet vervangen omdat de verzegeling aan de clip kapot is.