Met deze warme adviezen de winter door

Goed geisoleerd is beter verwarmd

Met een paar ingrepen uit te voeren kan u makkelijk uw wooncomfort verhogen als het om warmte gaat. Het vraagt een kleine inspanning en soms een kleine of grote investering. Dat het loont deze simpele ingrepen lees je in dit artikel met warmte adviezen.

De winter door met deze besparingstips

1.  De kamertemperatuur

21 graden is de kamertemperatuur dat we algemeen kiezen. Alhoewel dat 19 tot 20 graden ruimschoots voldoet. Heb je dan toch nog een fris gevoel trek dan liever een trui aan. Deze lagere temperatuur brengt u al gauw een besparing van 7 % op het verbruik.

2. Een goede thermostaatregeling

Ben je niet thuis of ligt u 's nachts in bed, zet de thermostaat dan op 15 graden. Uw verbruik daalt vanzelf en bij die temperatuur warmt uw huis ook heel snel terug op. 

3. Staan de radiatoren vrij

Hou de radiatoren vrij, op die manier kan u uw radiatoren ten volle laten functioneren. Als men er vanalles opgooit en ze bedekt zijn,  dan raakt de temperatuur regelaar danig in de war en verbruikt u onnodige energie. Logisch dat alles wat een warmte element afdekt dan ook de warmteproductie afremt.

4. Verluchten is gezond

Onze lucht in huis is meer vervuild dan de lucht buiten. Dus is het nodig ons huis te verluchten, vergeet wel de thermostaat niet lager te zetten. Een goede 15 minuten verluchten is meer dan genoeg, anders koelen de muren af en duurt het te lang voor alles weer opgewarmd is. Door te verluchten verwijdert u ook vochtige lucht in huis. Mocht je opteren voor verluchten zonder de ramen open te zetten, dan zal je moeten investeren in een mechanisch ventilatiesysteem met een dubbele werking. Dit zorgt ervoor dat de vervuilde lucht afgevoerd wordt en meteen de binnen komende koude lucht  wordt opgewarmd.

5. Staat onze boiler op de juiste temperatuur

Daar kunnen we heel kort in zijn, de ideale temperatuur bedraagt tussen de 50 en 60 graden.

6. Wat met rolluiken

Van zodra de zon ondergaat is het aangeraden om de rolluiken neer te laten. Ramen geven altijd een bepaalde kilte af, ook al is het dubbel of drie dubbel glas. Een simpele test is er eens tegen aan te leunen, u zal  snel merken hoe fris het aanvoelt.

7. Zijn ramen en deuren goed afgedicht

Ramen en deuren afdichten kan met rubberen strips, zijn deze strips versleten of verweerd is het geen grote investering om ze te vernieuwen. Op termijn betaalt dit zichzelf terug.

8. De leidingen isoleren

De leidingen isoleren kan je heel eenvoudig zelf doen, het is geen dure investering en u bespaart 70 tot 90 % van de warmte die anders verloren gaat. Kies wel voor de dikst mogelijke buisisolatie.

9. Is het dak geisoleerd

Het grootste deel van de warmte nestelt zich onder het dak. Dit komt omdat warme lucht lichter is dan koude lucht en stijgt dus. Het is aangeraden het dak te isoleren met isolatie op rol of rotswol. Kies hier ook weer v oor de dikkere isolatie. Er zijn natuurlijk verschillende oplossingen om een dak te isoleren en het hangt af hoeveel u er wil in investeren. Met een goed geisoleerd dak maak je 30% warmtewinst.

10. Een algemene warmtewinst van 10 tot 15%

Dit kan door uw oude ramen door nieuwe ramen met dubbele of driedubbele beglazing te vervangen, dit verbetert uw warmtecomfort aanzienlijk. Het helpt ook tegen geluid, veiligheid en luchtvochtigheid. Het spreekt vanezlf dat de ramen vakkundig moeten geplaatst worden.

11. Geisoleerde muren zorgen voor 25% winst

Goed geisoleerde muren voorkomt warmteverlies. Muren die langs de buitenkant geisoleerd zijn hebben het voordeel dat de isolatie goed verdeeld is over de gehele muur. Op die manier wordt warmteverlies voorkomen en worden de inertie van de buitenmuur goed benut. Dit is natuurlijk geen gewone klus en zal door vaklui moeten uitgevoerd worden.

12. Wat met de vloeren

Een energie besparing met vloerisolatie levert meteen resultaat op. Er zal wel goed moeten nagekeken worden dat er nergens geen vrije ruimte ontstaat tussen de isolatie en vloer, elke ruimte doet de warmteweerstand aanzienlijk dalen. Het is aangeraden om dit door vaklui te laten uitvoeren.

13. De plaatsing van uw thermostaat

Deze moet zo geplaatst worden dat hij het meest representetief is voor de temperatuur in de kamer. Vermijdt het om de thermostaat in een rechtstreekse luchtstroom te plaatsen, ook niet dicht bij een raam. Het beste is een thermostaat met een programmeersysteem dat tijdsblokken afbakent waarin wordt verwarmd.

14. Thermostaatkranen

Een thermostaatkraan moet de temperatuur aangeven die de gewenste kamertemperatuur weerspiegelt, op die manier voorkomt u verspilling en laat u de kranen op zijn best functioneren. Belangrijk om weten is dat de kop van de thermostaatkraan niet mag meeverwarmd worden door de radiator.

15. Zonneboiler

Voor een gezin van 4 personen hebben we 4 m2 (m2= vierkante meter) zonnepanelen nodig voor de productie van warm water. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, maar u kan er wel subsides voor krijgen. Met de subsies bespaar je ongeveer een 75% van uw investering. Een zonneboiler kan op uw stookketel aangesloten worden, die levert dan op zijn beurt de nodige warmte in de winter als de zonnepanelen weinig rendement hebben.

16. Kiezen voor een buitenvoeler

Een buiten voeler wordt geplaatst op een muur op het noorden, belangrijk is dat de buitenvoeler niet tegen een schoorsteen, raam, of de uitgang van een ventilatie geplaatst wordt. Plaats je de buitenvoeler verkeerd dan zal je een meerverbruik hebben inplaats van een besparing.

17. Kies voor hoog rendement

Kies voor een condensatieketel, deze staan garant voor een hoger rendement dan gewone stookketels. Het hoger rendement komt omdat een condensatieketel zijn rookgassen en waterdamp maximaal recupereert. Het rendement loopt op tot 96.3 %. Dit komt neer op een verlies van 3.7 % in de vorm van rook en niet verbrande resten in de rookgassen.

18. De groote van de radiators

De radiators vormen de belangrijkste onderdelen van uw verwarmingsinstalatie en moeten dus de juiste omvang hebben. Met te grote radiatoren hebben we een mmerverbruik en bij te kleine radiatoren heeben we ook een meerverbruik. Dus in beide gevallen hebben we een verspilling van energie. De beste plaats voor een radiator is onder een raam. Goed om weten is dat voor een grote plaats het beter is om verschillende kleinere radiatoren te plaatsen. Dit omdat de warmte beter verdeeld wordt dan wanneer u één grote radiator zou plaatsen.

 

Tot slot: welke zijn nu de belangrijkste punten

Isolatie:

  • Ramen en deuren afdichten
  • Dak isoleren
  • Leidingen isoleren
  • Vloerisolatie
  • Buitenmuren isoleren

Verwarming en energie:

  • Zonneboiler
  • Thermostaat en plaatsing
  • Thermostaatregeling en programmeerbare thermostaat
  • Thermostaatkranen
  • Condensatieketel
  • De omvang van de radiatoren
  • Een buitenvoeler

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden