Wat zijn de voor- en nadelen van het wonen in een klein dorp

Inleiding

Voor de een is het de allergrootste droom, voor de ander een nachtmerrie die regelrecht uit een horrorfilm is getrokken. Wonen in een dorp. Als je er geboren bent weet je misschien niet anders; dat geldt voor een dorp maar natuurlijk ook voor de stad! Het ligt er natuurlijk ook aan, wáár en hoe je woont (in stad of dorp) Als je in een klein flatje woont in de stad; heb je waarschijnlijk snel en veel last van de buren, en die heb je in kleine dorpen ook! En misschien valt aan alles wel te wennen, dus ook aan een dorp. Hieronder de nadelen, maar uiteraard ook de voordelen van het wonen in een klein dorp.

Nadelige gevolgen van het wonen in een klein dorp

Afwezigheid van veel reguliere voorzieningen; zaken die je er niet (meer) hebt

Het nadeel van wonen in een klein dorp is waarschijnlijk het gebrek aan lokale voorzieningen> je moet altijd naar een iets groter dorp, of de dichtstbijzijnde stad (die mogelijk dan ook nog zeer ver weg ligt). Je kan niet even snel naar de Albert Heijn als je tijdens het koken ontdekt dat je de verkeerde produkten in huis hebt (of als je niets in huis hebt). En de shoarmaboer zit ook nog eens en dorp verderop...

Grotere afstanden en je mogelijke afhankelijkheid van allerlei soorten groter vervoer dan je fiets

Je bent in een klein dorp; daar de voorzieningen verder weg liggen, afhankelijk van vervoer...Er is een tijd dat je veel en lekker kan fietsen. Maar met kou, wind en regen ben je sneller afhankelijk van het OV of je eigen auto. Dan komen we meteen op het puntje OV. Rijdt er wel een bus, tram of trein door je dorp, én kun je daar wel snel bijkomen? Of moet je dan eerst nog ver fietsen? En als de bus gaat; gaat hij dan regelmatig of een keer per dag? En gaat deze vroeg; red je het om op tijd op school of werk te zijn? Hetzelfde geldt voor de weg terug> kom je nog wel thuis als die vergadering uitloopt.

Allerlei sociale controle vanachter de geraniums en andersoortige bloemen

Als de dorpjes wat kleiner worden is de kans groot dat iedereen elkaar kent ("Van wie ben jij er een?") en dat iedereen elkaar in de gaten houdt. Soms kan dat vanachter de geraniums, maar ook bij de SRV man (als je dorp die voorziening al heeft...) of de overlevende SPAR. Er kan een boel geroddeld worden in een klein dorp.

Voordelen van wonen in een klein dorp

Sociale bereidheid en naoberschap

Doordat iedereen elkaar kent, kan de bereidheid om elkaar te helpen erg groot zijn. Je moet van elkaar op aan kunnen, omdat je het soms van elkaar moet hebben. In de grote stad kent men vaak zijn eigen buren niet eens. Dus door de controle wordt er meer op elkaar gelet; maar dat kan erg handig zijn als de buurman een oogje in het zeil houdt, als je op vakantie bent. Of als je puberende kinderen hebt, of juist hele kleine. De geborgenheid in een kleine gemeente kan een warm bad zijn! In de achterhoek hebben ze een naam voor deze vorm van burenhulp> Naoberschap.

Rust en reinheid

In een klein dorp ga je minder snel op in de vaart der volkeren. Niet alles is op zondag open (als er al iets open kan). Er is geen drukte en dus meer rust voor alledaagse dingen!

Extra lichamelijke inspanningen

Daar alle faciliteiten soms wat verder weg liggen; kan je ook wat meer bewegen door de fiets te pakken> hoef je ook niet meer naar die sportschool maar kan je in beweging blijven door lekker te fietsen!

Als je een lokale krantenwijk hebt, ben je wél lekker snel klaar!

Meer groen en frisse natuur

In een dorp is er vaak meer ruimte en aandacht voor de natuur en groenvoorzieningen!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden