Hoe leg je laminaat aan

Inleiding

Laminaat is simpel gezegd een vloerbedekking die bestaat uit planken vloerdelen. Het is niet zo sterk als een echte planken vloer, maar het voordeel daarvan is weer dat het zelf makkelijker te leggen is als je een beetje handig bent. Een ander voordeel is dat het vaak ook goedkoper is dan een echte houten vloer, maar dat ligt wel aan de laminaatvloer die je kiest, want ook die zijn er in allerlei variaties (zowel in motief, als prijs en kwaliteit)! Als je een laminaatvloer wil kun je je hierover bij een aantal winkels laten voorlichten. Als je het zelf wil gaan leggen volgen hieronder een aantal tips en een stappenplan.

Voorbereiding

Ook hier geldt; een goed begin (ofwel voorbereiding) is het halve werk.

 1. Zorg dat je weet hoe groot het oppervlak is wat je wilt gaan beleggen (in m2)
 2. Weet wat je wilt; dus kies een mooi laminaat uit dat bij je past; let hierbij ook op gebruiksintensiteit (is het voor een plaats die erg intensief belopen wordt of minder)
 3. Kies een goede ondervloer uit; een geluiddempende is misschien wel zo prettig en houdt ook een deel warmte vast.
 4. Voor de isolatie is het ook aan te raden een folie of plastic aan te schaffen die warmte binnen en kou buiten houdt. Ook dit is afhankelijk van waar je het laminaat gaat leggen> laat je goed voorlichten!
 5. Vergeet de plintjes niet!
 6. Zorg dat bovenstaande allemaal in je auto past....dus neem een grote wagen mee.
 7. Het juiste klusmateriaal: als je niet in het bezit bent van klusmateriaal kun je dit misschien lenen van een vriend of kennis, of zelf aanschaffen als dit niet je laatste klusje wordt. Zorg dat je een hamer, zaag (bij voorkeur een cirkelzaag of decoupeerzaag), potlood, liniaal, stanleymes, laminaathoekjes (om tussen het laminaat en de muur te klemmen), meetlat of rolmaat.
 8. Het is aan te raden om de 1e keer dat je laminaat legt de hulp in te roepen van iemand die het al eerder gedaan heeft zodat je de kunst een beetje kan afkijken. Daarbij werkt het met zijn 2-en veel prettiger omdat de een kan zagen en de ander door kan gaan met leggen.
 9. Mocht je de hulp in hebben geroepen van vrienden, zorg dan ook voor hun inwendige mens en zorg voor koffie/ fris en lekkere dingen. Daar werken ze ook harder van, en voor!

Het daadwerkelijke leggen van het laminaat

 1. Zorg dat de ondervloer schoon en droog is.
 2. Leg hier de ondervloer op. De stukken die niet passen kun je op maat snijden.
 3. Leg het folie hier overheen. Het mag bij de randjes wel een beetje omhoog staan; dit kun je later afknippen of wegsnijden.
 4. Leg de eerste plank en begin voor het gemak in een hoek en plaats een laminaathoekje tussen de plank en de muur.
 5. Leg de 2e plank aan de onderzijde van de 1e plank (kleine zijde) en klik deze vast. Op de verpakking van de planken staat een duidelijk plaatje hoe je dit erin klikt. Zorg dat de plank goed en naadloos aansluit. Als dit nog niet het geval is kun je de andere plank wat aanslaan> DOE DIT HEEL VOORZICHTIG, want als het kleine randje scheurt of splijt kun je de plank weggooien.
 6. Ga zo door tot het einde van de rij planken.
 7. Als je niet meer verder naar beneden kan moet je misschien een plank afzagen. Meet dit op, teken het af op de plank en zaag deze af tot de gewenste maat en klik deze vast.
 8. Bij de laatste plank in de lengte ga je weer terug naar je 1e plank en leg je hier de andere helft van de plank die je af hebt moeten zagen. Deze klik je zijwaarts in de 1e plank (zie voor een duidelijk plaatje op de verpakking!) Je neemt dit stuk om te zorgen dat de planken een beetje met een verloop komen te liggen. Dit is mooier en zorgt voor meer stevigheid. Zo liggen de planken niet allemaal met begin en eind naast elkaar.
 9. Herhaal nu de rest van alle stappen tot je klaar bent. Blijf het patroon volgen en maak de banen naar beneden steeds af voor je weer bovenaan verder gaat.

10. Het eind is het lastigst, omdat je niet precies uitkomt waarschijnlijk. Hierdoor heb je veel profijt van de decoupeerzaag! 11. Koop wat viltjes voor onder een stoel, ga er op zitten en geniet van je harde werk!!

Je zult zien dat het in het begin wat lastig is en het niet zo snel gaat. Naar mate je vordert, gaat dat ook sneller. Helemaal als je met zijn tweeën werkt, en er dus 1 persoon steeds kan zagen, terwijl de ander doorlegt. Voor wat stevigheid kun je het laminaat ook verlijmen of met schroeven wat verstevigen. Plezier op je nieuwe vloer!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden