De wonderen van schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn wat is dat

Schoonmaakazijn is een zuurhoudende vloeistof, waarin azijnzuur zorgt voor het zuurtje. De concentratie hiervan is ongeveer 8 %. In vergelijking de concentratie azijnzuur in azijn die je gebruikt bij het koken is 4 %. Het is geconcentreerder en dus ook sterker. Schoonmaakazijn is een zwak zuur en goed afbreekbaar, een ecomiddel dus.

Wat kan je ermee?

In huis

Dat is nu juist het mooie van zo'n eenvoudig en milieuvriendelijk middeltje. Heel erg veel. De mogelijkheden in het huishouden en tuin zijn oneindig.

Veel mensen kennen natuurlijk het ontkalkende effect van schoonmaakazijn bij het schoonmaken van de badkamer, de wc of de gootsteen. Een nachtje een flinke scheut schoonmaakazijn in de wc-pot en de dag erop is hij weer glanzend.

En ook de douchekop krijgt een opfrisbeurt als hij een nachtje in de azijn heeft gelegen. Om de kalkvlekken op de kraan, leg je watten gedrenkt in azijn. Dit kun je natuurlijk sowieso doen op plekken die moeilijker bereikbaar zijn, en die enige inwerktijd nodig hebben.

Natuurlijk kun je het ook gebruiken voor het ontkalken van je apparaten. Laat het koffiezetapparaat met schoonmaakazijn doorlopen (en spoel het zeker nog drie keer na met een pot water), of laat de waterkoker een nachtje gevuld staan met azijn.

En mocht je vervelende aanbakresten hebben op je aluminiumpitten van het gasfornuis. Je laat ze een nachtje weken in de azijn en het vuil kun je er eenvoudig afhalen.

Maar je kunt schoonmaakazijn ook uitstekend gebruiken in plaats van wasverzachter. De azijn zorgt ervoor dat restjes wasmiddel uit de kleding verdwijnt en zorgt ervoor dat de was zachter wordt. Nu denk je natuurlijk dat ruik je dan wel in je kleren, maar dat is gelukkig niet zo. Je ruikt het totaal niet.

Mocht er, per ongeluk, een vieze geur in de magnetron zijn ontstaan dan kun je een bakje met schoonmaakazijn een minuutje laten koken. Vervolgens kun je de magnetron afnemen en hij is weer helemaal fris.

Heb je een feestje gehad, waar mensen gerookt hebben dan kun je een paar schaaltjes azijn in je kamer plaatsen en in combinatie met een beetje ventilatie is de lucht een stuk frisser in de ochtend.

Kleding

Een donkere spijkerbroek, of andere kleding die af zou kunnen geven, leg je een nachtje in schoonmaakazijn voor je deze door wast. De kleding blijft dan kleurvast.

Daarnaast bij vlekken met kleurstof kun je (voorzichtig) deppen met schoonmaakazijn. Bij sommige vlekken neemt de kleur dan af.

Tuin

En ook in de tuin kent schoonmaakazijn sucessen. Wat dacht je van het verwijderen van onkruid? Met name als je niet wilt grijpen naar bestrijdingsmiddelen dan is een scheut schoonmaakazijn over je onkruid een goede oplossing.

Ook is het een goed middel tegen de bestrijding van mieren. Een mier volgt meestal een geurpad. Een beetje schoonmaakazijn op het pad sprenkelen en door de geur kan de mier zijn pad niet meer terug vinden.

Voordelig

Het laatste ontzettende pluspunt aan schoonmaakazijn is dat het weinig kost. Voor een euro heb je 2 flessen, waar je legio karweitjes mee kunt uitvoeren, op een milieuvriendelijke manier.