Hoe verjaag ik vliegen uit de vuilnisbak en uit de keuken

Inleiding

Het warme weer brengt elke zomer weer ongewenste gasten met zich mee. De vliegen komen weer de keuken binnengevlogen en gaan dan ook eitjes leggen in de kliko, die dan op hun beurt weer uitkomen. Hieronder zal ik een aantal tips geven die je hopelijk zullen helpen bij het verjagen van vliegen die zich ophouden in vuilnisbakken of in je huis.

Wees hygiënisch.

 • Maak je vuilnisbakken regelmatig schoon met water en groene zeep en hou ook de keuken schoon. Laat geen etensresten in borden of pannen achter die nog niet afgewassen zijn en gooi drankflessen/kartons direct weg als ze leeg zijn.
 • Er bestaan composteerbare afvalzakjes. Gebruik deze liever dan gewone plastic zakjes. Vocht van het afval kan door deze zakjes heen verdampen en het afval droogt uit met minder kans op aantrek van vliegen. De vuilbak blijft ook properder. Ook krantenpapier onderaan in de vuilnisbak leggen helpt om vocht op te vangen. Een droge vuilbak trekt minder insecten en vliegen aan.
 • Als je een fruitschaal hebt controleer dan regelmatig of het fruit nog wel vers is dat er in ligt. Fruit dat al iets rijper is gaat fruitvliegjes aantrekken. Als je er nieuw fruit bijlegt was het dan eerst.
 • Als je het fornuis en de kookplaten schoonmaakt kan je er wat azijn op druppelen. Azijn verjaagt vliegen. Maak je fornuis regelmatig schoon.
 • Als je een kliko in de garage hebt staan laat het deksel dan dicht. Als je hem in de tuin hebt staan in de volle zon kan je iets tussen het deksel steken om hem te laten ademen zodat het afval uit kan drogen. Afval dat droog is trekt minder ongedierte aan.

Gebruik het liefst natuurlijke bestrijdingsmiddelen.

 • Kruiden en planten zoals lavendel, basilicum, afrikaantjes ,vlierblaadjes en boerenwormkruid verjagen vliegen. Je kan de kruiden best aan de deur hangen zodat vliegen niet zo snel binnenkomen. Je kan ook lavendelolie gebruiken. Doe de olie dan op een doekje of sponsje en deze kan je dan ergens neerleggen. Je zal zien dat er minder vliegen je huis binnen komen.
 • Verder zou een eenvoudig boterhamzakje met water gevuld boven het raam of de deur hangen ook vliegen verjagen, maar dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd dus kan ik niet zeggen of het werkt.Het installeren van een goed vliegenraam/horrengaas helpt ook natuurlijk.

Heb je geen kruidentuin?

 • In de meeste supermarkten en tuincentra vind je vliegenvangers zonder gif.
 • Je kan natuurlijk ook aan de slag met een traditionele of electrische vliegenmepper. Als je geen zwartgespikkelde muren wil zou ik de electrische vliegenmepper aanraden.
 • Spuitbussen kan je ook gebruiken, maar deze bevatten giftige stoffen en brandbaar gas. En het brengt ook nog eens extra afval met zich mee.
 • Verf je muren en deuren in het blauw en draai overal blauwe gloeilampen in. Vliegen schijnen niet van de kleur blauw te houden.
 • Om de geur in de kliko te verdrijven kan je een mottenbal in nylonkous stoppen en hem vastmaken aan het handvat van de container.

Bekijk ook Hoe verjaag ik spinnen uit mijn huis ?