Wat is de stippelmot of spinselmot en hoe bestrijd je ze

Inleiding

In het begin van de zomer is ze er weer de spinselmot of stippelmot(Hyponomeuta padellus). Ze kan echt een ware plaag zijn. In korte tijd worden bomen en struiken van hun groene blaadjes ontdaan. Soms palmen ze zelfs auto's en fietsen in.

De ontwikkeling van de spinselmot

De volwassen stippelmot legt groepen van 20 tot wel 50 eitjes op de takken van bomen of struiken. De larven die uitkomen beschutten zich gedurende de winter met de schaal waaruit ze kwamen en ook spinsel. In mei ontwikkelen ze zich tot rupsen en deze rupsen vreten alle blaadjes weg die ze op hun weg tegen komen. De rupsenkolonie beschermt zich ook tegen vogels door de spinsels. De rupsen zijn wit-geel met zwarte stippels aan elke zijde. Rond Juni ongeveer zal de rups dan uiteindelijk een vlinder worden. De overgang van rups naar vlinder zal ongeveer 4 tot 6 weken duren. Het is een witte vlinder met zwarte stippels op de vleugels. Gelukkig brengt de stippelmot maar 1 generatie rupsen voort per jaar.

Bestrijding van de spinselmot

De spinselmot is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je zal er geen uitslag van krijgen zoals bij de eikenprocessierups. Het is dus aan te raden om niet direct naar giftige middelen te grijpen. Deze kunnen schadelijk zijn voor andere dieren als je ze gaat gebruiken. Als je de stippelmot toch wil bestrijden moet je dit best doen voor het stadium waarin de larve een rups wordt.

  • Bestrijdingsmiddelen:
  • Bromofos(Asepta Nexion):Is niet giftig voor bijen.
  • Deltamethrin(Denka Decis):Een giftig middel tegen tal van insecten. Giftig voor bijen en vissen.