Hoe praktiseer ik Clean As You Go

Inleiding

De voordeur valt in het slot, de kinderen zijn naar school. Een diepe zucht laat zich horen. Wat een rommel. Tassen op de grond, een verloren schoen midden in de gang en dat is nog niks vergeleken met de rest van het huis. De onopgemaakte bedden, lege borden en bekers op de tafel omringd door kruimels. Waar ga je beginnen, in de keuken?, de woonkamer? Dat wordt een flinke klus. Een herkenbaar plaatje voor vele moeders. Maar het kan ook anders.....Clean As You Go!

Clean As You Go

Wat is Clean as you go?

Het betekent altijd een schoon huis! De gewoonte aanleren om alles waar je mee bezig bent direct op te ruimen of schoon te maken. Werk zal zich niet langer opstapelen en zuchten om de aanblik van alle rommel is niet langer aan de orde.

Hoe praktiseer ik dat in het dagelijks leven?

Loop je langs de schoen in de gang? Zet hem gelijk op de goede plek en onderweg naar boven neem je het vieze vaatdoekje mee. Rondslingerende rommel is verleden tijd want de borstel die je gebruikte om je dochters haar te kammen ligt alweer op de goede plek.

Nog meer voorbeelden? Het begint al bij het opstaan. Nachtkleding onder het kussen in plaats van op de stoel. Het dekbed rechttrekken en de gordijnen open voordat je de kamer verlaat, en neem je gelijk even de vuile was mee? Wat is dat prettig binnen komen als je later op de dag in de slaapkamer moet zijn. Maak je je ontbijt? Zet de beschuitbus direct op de goede plek terug, haal een doekje over het aanrecht, weg met de kruimels. En als je klaar bent met eten? Spoel het bordje en de beker direct om of zet het in de vaatwasser. Als je het nog verder door wilt trekken neem je bijvoorbeeld een natte doek mee en neem je direct de trap nat af terwijl je naar beneden loopt. 

Wat zijn de voordelen van Clean As You Go?

Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Het is prettig thuiskomen. Visite kan altijd onverwachts voor de deur staan, je hoeft je tenslotte nergens voor te schamen. Schoonmaken kost veel minder tijd. Als je bijvoorbeeld wilt stofzuigen, kun je direct beginnen, er hoeft niet eerst van alles opgeruimd te worden.

Dat klinkt perfect, of heeft het ook nadelen?

Je zult iets meer tijd kwijt zijn aan de handelingen tijdens de actie zelf. Maak je bijvoorbeeld je ontbijt en laat je alles op de aanracht liggen ben je sneller de deur uit. Het kost misschien 2 minuten meer om het tijdens de actie ook gelijk op te ruimen. Die tijd moet je bereidt zijn om te nemen. Het is ook wat minder efficiënt, waar je normaal de afwas opspaart, doe je nu meerdere kleine afwasjes. Dat zal uiteindelijk iets meer tijd opslokken.

Tips

Hier nog wat tips om zo efficiënt mogelijk te werken

  • schaf een kruimeldief aan, zo ruim je direct kruimels op
  • gooi je handoek pas in de wasmand als je de kraan en de wasbak er eerst mee hebt drooggewreven
  • zet een emmertje met schoon sop klaar als je de dag begint, zo maak je snel een vies geworden oppervlak schoon
  • zet een dweilstok met een dweil in de badkamer, trek en dweil de vloer direcht na het douchen. Heb je 5 min over en een gladde vloer? Neem diezelfde dweil even rond de kamers en de gang, meteen kruimels en stof weg en een gladde vloer
  • maak afspraken met de andere gezinsleden, een vaste plek voor schoenen, jassen en tassen, dat houdt de vloeren vrij van rondslingerende spullen. Het geeft kinderen verantwoordelijkheid
  • zet je wekker minimaal 5 minuten vroeger, het zal je niet aan tijd ontbreken om je bed op te maken en Clean As You Go door het huis te gaan

Conclusie

Clean As You Go is meer dan alleen schoonmaken. Het moet een gewoonte worden. Je zult de eerste weken nog regelmatig uit gewoonte je kleding op de stoel gooien en je tas in de hoek. Maar de nieuwe ervaring van thuis komen in een schoon en opgeruimd huis zal veel voldoening geven. Geen stress bij binnenkomst, maar eerst een welverdiend bakje koffie. Veel plezier!