Hoe verwijder je kalk van ramen

Kalk aanslag op ramen

Wie kent het niet. Een witte druppelig hard geworden substantie op ramen van de douchecabine, auto, vensterramen of ander type raam dat in aanraking kan komen met water. Het is een laag op het glas dat er nauwelijks af te krijgen is hoe goed je ook probeert te boenen. Het kan tot frustratie leiden als je er nog niet eerder mee in aanraking bent gekomen. Heb je net met alle moeite je auto gewassen en dan blijven al die strepen achter. Wat is er precies aan de hand en wat kan je er aan doen om het op te lossen?

Wat is er aan de hand

In de meeste watersubstanties zit kalk. De mate waarin de kalk in het water is opgelost varieert per type water. Als je naar water kijkt zal je het kalk niet zo een, twee, drie zien zitten. Je kan dus ook niet zien of er in het water heel veel kalk zit of niet. Je weet het pas als je het laat opdrogen op een glad oppervlak. De hoeveelheid water verdampt en de eerder opgelost kalk blijft als wit laagje over.

Hierbij kan je goed zien hoe groot het verschil is tussen verschillende waters. Het ene water is het andere niet en dat betekent dus ook dat de mate waarin je last heb van opgedroogde kalk op je raamoppervlak kan variëren. Het water dat in Rotterdam uit de kraan komt kan heel veel meer kalk bevatten dan het water in Enschede. Het wassen van een auto is in zo'n geval een stuk vervelender in Rotterdam.

Wat betekent dit voor je dagelijkse leven

Hoe meer kalk er in het water zit, hoe meer last je zult hebben van kalkaanslag. In zo'n geval zal het dus veel sneller voorkomen dat je douche weer ontkalkt moet worden. In sommige gevallen is het zelfs zo dat een douche al na 3 weken gebruik volledig beslagen is met kalkaanslag. Hoe langer je wacht met het schoonmaken en weghalen van deze kalkaanslag, hoe lastiger het wordt dit weg te krijgen. De kalk kan zich op moleculair niveau gaan hechten met het doucheraam waardoor het steeds lastiger wordt de substantie weg te krijgen.

Voor het schoonmaken en wassen van je auto betekent dit dat je moet proberen de auto zoveel mogelijk door eigen toedoen te laten drogen. Als je het water niet afneemt na het wassen dan zullen de druppels op de auto blijven liggen. Door de opdroging zal je te maken krijgen van een rest kalkaanslag die op de lak achterblijft. Zo kan je aan de gang blijven want het resultaat van het natte oppervlak dat in de zon zo mooi leek, kan bijzonder snel omslaan in een auto dat ongewassen lijkt.

Hoe verwijder je een kalkaanslag

Een kalkaanslag verwijderen kan op verschillende manieren. Ten eerste is het van belang dat je voorkomt dat een nat oppervlak uit zichzelf gaat opdrogen. Hiervoor kan je een trekker gebruiken. Een trekker is een rubberen hulpmiddel waarmee je water van een oppervlak af kan schrapen. Hoe vaker je een nat raam afneemt met een trekker, hoe minder kalkaanslag er zal achter blijven.

Mocht het onverhoeds toch zo zijn dat er kalkaanslag achterblijft op een raam en dat is bijna altijd het geval als het in contact komt met kraanwater, dan zal je hulpmiddelen moeten gebruiken waarmee kalk wordt opgelost. Kalk is een stof dat zich scheikundig wel laat hechten aan andere stoffen. Daarom is het zo dat kalk dus van oppervlakken afgehaald kan worden. Als je voor een goedkope simpele oplossing gaat kan je schoonmaakazijn gebruiken. Dit is een middel dat voor heel veel typen aanslagen gebruikt kan worden. Het is niet het ultieme middel op kalk mee weg te halen, maar werkt wel goed voor een beperkte aanslag.

Een beter middel voor het weghalen van kalkaanslag is het gebruik van kalkreinigers zoals die van professionele schoonmaakmiddelen die in de schappen beschikbaar is onder de naam HG. HG Kalkreiniger is een zeer effectief middel om kalk mee weg te halen. Naast HG kalkreiniger zijn er nog vele andere merken die kalk weg kunnen nemen. Niet elk middel is even sterk maar niet elk middel is ook overal geschikt voor. Viakal voor de vaatwasser is weer op een hele andere manier opgebouwd dan producten die bedoeld zijn voor het schoonmaken van ramen. Glassex bevat ook een component om kalkaanslag te verwijderen. Voordeel van Glassex is weer dat een raam gaat blinken. Nadeel is dat er blauwe strepen achter kunnen blijven. Test elk middel uit om te kijken of het de oplossing is voor het kalkprobleem dat je hebt. Bedenk wel dat hard boenen of schuren averechts kan werken en zelfs schade kan aanbrengen aan het oppervlak. Korrelige kalklagen kunnen zich gaan uiten als schuurlaag. Daarom is het niet onverstandig te kiezen voor een professioneel middel waarmee u en de kalklaag en de het raamoppervlak beschermt.