Hoe was ik een pluchen knuffel en wat is het resultaat

Inleiding

Als kind verstopte ik altijd mijn pluchen knuffeldieren zodat mijn moeder ze niet kon verbannen naar de wasmachine. Maar toch komt er ook voor knuffeldieren een moment dat ze echt even een wasbeurtje kunnen gebruiken. Kinderen slepen hun knuffel overal mee naar toe. De beesten worden blootgesteld aan de grond, de zandbak, de glijbaan, kwijl van zichzelf of anderen, huisdieren en allerlei andere plekken waar bacteriën en bacillen kunnen huizen. Aangezien knuffels zichzelf niet schoonhouden, wil je toch eens in de zoveel tijd een lekker warm bad voor de pluchen haarbal. Maar hoe doe je dit en wat is het resultaat? Hieronder een aantal tips en de foto's van een was casus.

Wat moet en kan er gewassen worden

Niet iedere knuffel is geschikt voor de wasmachine. Houd er wel rekening mee dat in 9 van de 10 gevallen, de knuffel er nooit net zo mooi uitkomt als dat hij in de wasmachine verdween. Zo heb ik een troetelbeer waarvan de zachte pluchen haartjes zijn geklonterd tot vele vervilte plukjes.

De daadwerkelijke was

Hieronder een stappenplan hoe je te werk kan gaan om de knuffel te wassen:

  • check het waslabel op de knuffel: houd die temperatuur aan. Als er geen waslabel opzit kun je een korte fijnwas (30 gr of minder) kiezen of de wolwas.
  • doe de knuffel in een kussensloop
  • stop het in de wasmachine
  • voeg een heel klein beetje fijnwasmiddel toe
  • evt. kun je ook wat wasverzachter toevoegen (ongeveer 10 ml)
  • zet het programma aan

Hang na het wassen de knuffel aan het wasrek. Een wasdroger heb ik nog nooit geprobeerd, dus hierover kan ik niet adviseren. Veel knuffels zijn synthetisch dus mijns inziens niet echt geschikt voor de droger. Heb je een diertje of popje van katoen (volledig van stof) dan zou het wel mogelijk kunnen zijn. Check het waslabel, google het net of neem voor de zekerheid even contact op met de klantenservice van de producent.

Wat als wassen geen optie is

Er zijn gevallen denkbaar waarbij het niet mogelijk is om de knuffel te wassen zoals bijvoorbeeld wanneer je kind geen enkel moment zonder knuffel kan zonder enorm hysterisch te worden, de knuffel zal uit elkaar vallen in de was, hij zal er nooit mooier op worden etc. Hieronder een aantal ideeën die je kunt proberen wanneer wassen geen optie is.

  • Koop meerdere knuffels van dezelfde uitvoering (alleen optioneel als ze niet al te duur zijn uiteraard). Zo heeft mijn schoonzus meerdere Ikeakikkers: als er 1 in de was zit, krijgt neefje de andere en hoeft hij hem niet te missen.
  • Stomerij. Als je het zelf niet durft en de knuffel is het waard, kun je deze wegbrengen naar de stomerij. Ook hier geldt wel weer: dit is geen garantie dat hij er na de wasbeurt 100% hetzelfde uitziet.

Een laatste optie kan zijn om het beest niet te wassen, wat op zich in sommige gevallen dus geen optie is. Je kunt proberen om het kind uit te leggen wat er gaat gebeuren en dat 'fantje', 'kikker' of 'schaapje' echt even gewassen moet worden, maar dat ze er mogelijk wel wat anders uit komt te zien. Een vieze knuffel vol bacteriën is eigenlijk nooit een optie....

Risico's

Zoals eerder vermeld, is er geen garantie dat de knuffel opknapt van een stevige wasbeurt. Hygiënisch is het natuurlijk wel, om een keer in de zoveel tijd de knuffels van je kinderen te wassen, maar ander kinderleed ligt op de loer. Zo kunnen knuffels vervilten, verkleuren, vervormen en er zijn ook vast andere resultaten te melden van een wasje. Ondergetekende neemt dan ook geen verantwoordelijkheid voor het uiteindelijke resultaat. Ik heb zelf een aantal knuffels gewassen en ze zijn er wel schoner maar nooit mooier op geworden. Als je dat meeneemt in je verwachtingspatroon kan het resultaat alleen maar meevallen! Als je zeker wil weten hoe je het product moet wassen, kun je het beste contact opnemen met de producent, of kijken op de website van het betreffende bedrijf. Je bent vast niet de enige met deze vraag!

De wascasus met de pluchen Oerang oetan

De oerang oetan lag al een aantal jaren op zolder en voelde stoffig en stug aan. Op het dier was geen waslabel aanwezig. Ik heb hem in een kussensloop gedaan en hem met een beetje fijnwasmiddel een half uur in de wolwas gestopt. Het resultaat: hij is gelukkig niet vervilt (waar ik een beetje bang voor was), hij ruikt zalig maar is nog wel een beetje stuggig. Waarschijnlijk verandert er aan dat laatste dan ook weinig, of we moeten hem de volgende keer met wat wasverzachter in de was doen? Het zachte pluche in zijn gezicht is zacht gebleven is niet vervilt of geklonterd.De lange haren zijn wel wat gaan klitten zoals in de inleiding te zien is, maar deze kun je de dag erna met een kammetje uit elkaar halen.


Reacties (2)

Reageer
Eva reageerde 9 jaar geleden
05 Sep 10:56
Beste Geike
het wassen van knuffels is altijd lastig. Vaak zijn ze van een niet organisch materiaal (meestal iets met poly- ervoor); ze zullen er NOOIT mooier van worden...Vaak plakken de vezels aan elkaar (of de haartjes)
De stank is wellicht iets wat je eruit kunt krijgen door m veel buiten op te hangen en te laten wapperen in de wind.... Succes en hoop dat het helpt.
Geike reageerde 9 jaar geleden
28 Jul 17:38
Het is nuttige informatie maar ik heb nog een vraag:
Mag ik een knuffel van de kermis wassen.
En krijg ik door het wassen al de stank eruit?