Hoe gebruik je een boormachine

Een van de meest gebruikte klustools is de boormachine. Even een schilderijtje op hangen hier, een spiegeltje ophangen daar. Het gebruik van spijkers is niet meer van deze tijd. Of wat te denken van het boren van gaten voor het leggen van kabels. Of buizen? Allemaal zaken voor de boormachine. En wie gebruikt de schroevendraaier nog om schroeven te zetten? Dat gaat toch veel sneller met een boormachine. Wie zet nu nog zijn IKEA kast in elkaar zonder gebruik te maken van een boormachine. Na 1 sessie met een schroevendraaier staan de blaren op je hand en schreeuw je om die accuboormachine. Waarom niet gewoon voor je zelf aanschaffen. Je hebt het op regelmatig basis nodig en het hoeft niet duur te zijn.

Welke boormachine kies ik

Voor elk type klus is er een boormachine. Je hebt zeer grote boormachines voor het grote werk maar ook hele kleintjes.

Het kleine werk

De populariteit van mini accuboormachines groeit enorm. Deze zijn enorm handig omdat ze klein zijn, snel zijn opgeladen en makkelijk zijn te hanteren. Door de pistoolvorm zijn ze goed vast te houden en kunnen ze bij de moeilijkste plekjes. Deze zijn perfect geschikt voor het draaien van schroeven. Het in elkaar zetten of uit elkaar halen van tafels, bureau's of kasten kan zelfs 2 tot 3 keer zo snel gebeuren met een handige boor.

Het grote werk

Mocht je meerdere gaten in muren willen boren, dan kan je beter kiezen voor een boormachine die kan aansluiten op het elektriciteitsnet. Hiermee krijg je veel meer vermogen dan met een accu boormachine en is de taak sneller gedaan. Bovendien is je accu dan niet de hele tijd op en ligt je werk niet zo maar stil.

Voor het boren van gaten in muren zijn bovendien klopboormachines uitgevonden. Door sommige muren kan je zelfs niet heen zonder klopboor. Deze maken gebruik van een klopmechanisme waardoor er meer kracht kan worden uitgeoefend. Ook heb je de accu klopboormachine.

Welke type boren zijn er

Er zijn verschillende boren die je kan aansluiten op een boormachine. De meestgebruikte boren zijn de steenboor, de houtboor en de metaalboor. Elk van deze boren heeft zijn eigen voordelen en nadelen waardoor ze niet voor elkaar inwisselbaar zijn. Een houtboor zal versplinteren op metaal en steen, maar een steenboor zal niet door hout heenkomen. Als je wilt dat je boren lang mee zullen gaan, dien je dus de juiste boor in je boormachine te stoppen.