Verftips voor de klusser!

Verftips om zelf te klussen

Het is algemeen bekend: als je een vakman in huis haalt, kost het handenvol geld. Neem bijvoorbeeld een schilder. Die vraagt al gauw twintig euro en meer per uur. Terecht: ieder zijn vak en hij doet het beter en sneller dan ikzelf. Nou behoor ik tot de gelukkigen die zelf graag schildert. Dan heb ik deze tips voor de zelfklusser.
 
 

Verftips op een rij

De volgorde is bekend: eerst schuren, dan schilderen!

 1. Schuren: eerst ontvetten. Dat kan met ammoniak en dat ruikt niet al te lekker. Een alternatief is Eco plus of gewoon Dreft afwasmiddel.
 2. Gebruik je verf op waterbasis, de bekende waterverf, dan moet je die minder verdunnen dan synthetische verf (lakverf, op basis van olie). Welke verf je ook hebt gekocht: het is altijd aan te bevelen om 2 lagen aan te brengen.
 3. De gouden regel zoals met alles: goedkoop is duurkoop. Voor kwalitatief goede verf betaal je meer. Laat je niets wijsmaken door reclamefolders…
 4. Verf is redelijk snel droog, in elk geval daags nadien. Doch… ècht droog duurt toch wel 1 tot 2 weken!
 5. Heb je verf over bewaar de pot dan op zijn kop (onderste boven). Zo krijg je geen vlies op de inhoud (moet je toch maar weggooien). Dat is ook de reden om restantjes verf in een zo klein mogelijke pot te bewaren. Trouwens: het feit dat er een vlies in de pot aanwezig is, betekent niet dat de verf er onder niet meer deugt!
 6. Wanneer is verf slecht? Als ze stinkt naar rotte eieren!
 7. Verf het plafond niet in een (te) warme kamer. Dat veroorzaakt vorming van strepen!
 8. Kom je onverwacht verf te kort: schrijf het kleurnummer op of neem de lege pot mee naar de verfwinkel. Anders heb je kleurverschil!
 9. Krijg je de klus niet in één dag af, bewaar je rol of borstel dan in een gesloten plastiek zak. Spoel zeker niet uit!

Tips voor verfborstels

 1. Hoera! Dank zij de modernste technieken zijn er nu verfborstels die geschikt zijn voor elke soort verf. Ook voor de borstels geldt: goedkoop is duurkoop!
 2. Zet een nieuwe verfborstel minstens een half uur voor gebruik in lauw water; dat voorkomt storend haarverlies!

Tenslotte nog iets over kleuren

 1. Is het je al opgevallen dat het in verfwinkels altijd zo goed verlicht is? Dat mag, niets op tegen, maar dat betekent wel dat de verfkleur die je daar kiest thuis anders, meestal donkerder, uitvalt dan in de winkel. Hou dus rekening met het (verminderde) licht bij je thuis (leds, spots, luchters enz...).
 2. De trend vandaag is muren in verschillende kleuren. Tip: plaats de donkerste kleuren tegenover de ramen in een woongedeelte. Bij slaapkamers doe je het anders: daar breng je de donkerste kleur achter het bed aan (hoofdeinde).
 3. In de woonkamer en keuken kies je best voor warme kleuren zoals bruin, rood of geel. De hal of gangen mogen blauw of grijs zijn (vergrotend effect).
 4. Maak er geen bonte kermis van! Hou bij je kleurkeuze ook rekening met meubels, vloer of vloerbekleding, gordijnen, overgordijnen.

Conclusie

Maak van je huis een thuis, ook als je zelf de borstel ter hand neemt!