Wanneer welke planten snoeien

Inleiding

Leuk al die planten in de tuin. Op een gegeven moment worden de planten zo groot en verwilderd dat het nodig kan zijn deze te snoeien. In dit artikel lees je welke planten wanneer gesnoeid moeten worden.

Snoeien van heesters

In de regel geldt bij het snoeien van heesters:

  • heesters die bloeien vóór 1 juli: na de bloei zoveel mogelijk snoeien, zo mogelijk net boven de grond. Als je alleen bovenaan de heester snoeit wordt het onderstuk van de struik kaal.

Voorbeelden: forsythia, weigelia

  • heesters die bloeien na 1 juli: snoeien in maart/april, zo kort mogelijk snoeien.

Voorbeelden: hertshooi, ganzerik, vlinderstruik

Snoeien van rozen

Snoeien begin april en in de herfst een beetje terug snoeien. Snoeien: alle dunne takken wegknippen totdat een paar zware takken overblijven. Die dikkere takken snoeien tot het vijfde oogje (dat naar buiten wijst).

Snoeien van lavendel

De beste periode om lavendel te snoeien is meteen na de bloei. In de regel is dat dus in de maand augustus. De meeste mensen laten de lavendel te lang staan nadat deze zijn uitgebloeid. Als je de lavendel niet meteen snoeit en te lang laat staan na de bloei zal de lavendel aan de onderkant kaal worden.

Snoeien van hortensia

Er zijn veel verschillende soorten hortensia’s. De meeste hortensia’s kunnen in het voorjaar, begin april, worden gesnoeid. Veel snoeien is goed voor de hortensia. Is de hortensia eenmaal volgroeid dan kunnen zwakke uitlopers eraf gehaald worden net boven een uitstekende bloemknop. Zijn er veel oude takken aan de hortensia dan kunnen deze gesnoeid worden tot 30 cm boven de grond.

Snoeien van sering

Er zijn verschillende soorten seringen. Over het algemeen groeien deze seringen volop, zeker als je ze niet snoeit. Om seringen niet te groot te laten worden is snoeien wel aangeraden. Heb je nooit gesnoeid en is de sering te groot dan is er een rigoureuze aanpak, namelijk de gehele sering snoeien tot ongeveer 30 cm boven de grond. Het nadeel hiervan is dat de sering nu een aantal jaren niet zal bloeien. Dus bij voorkeur ieder jaar snoeien. Nadat de sering is uitgebloeid vervolgens de stengel waar de bloementros zat snoeien. Niet meer dan dat. Uitschieters aan de onderkant van de sering kunnen altijd worden weggehaald.

Snoeien van struiken met vruchten

Struiken met vruchten hebben in het voorjaar bloemen en in het najaar bessen. Deze struiken moeten alleen maar uitgedund worden na de bloei. Oude takken vlak bij de grond weghalen of takken weghalen die elkaar in de weg zitten. Eventueel in de winter snoeien.

Voorbeelden: berberis (zuurbes), liguster

Snoeien van heide

Je hebt verschillende soorten heide. De regel voor het snoeien van heide is:

  • heide dat in de zomer of herfst bloeit: snoeien in maart/april
  • heide dat in de herfst en winter bloeit: meteen na de bloei.

Snoeien van sierstruiken

Het snoeien van sierstruiken dient te gebeuren begin juli. Deze struiken hebben een zodanige sterke sapstroom dat de boom bij het snoeien in het voorjaar doodgaat.

Voorbeelden: prunus

Snoeien van klimplanten

Klimplanten kun je na de bloei snoeien, dat wil zeggen uitdunnen. Oude takken snoeien en de takken die in de weg zitten. Bij clematis moet je alle verzwakte of beschadigde takken weghalen.

Voorbeelden: clematis, kamperfoelie, jasmijn.

Snoeien van buxus

Een buxus is een plant die niet zo snel groeit. Wil je een haag met buxusplanten dan zul je deze tweemaal per jaar moeten snoeien om deze in een goede vorm te krijgen en te houden. Op deze manier krijg je een stevige volle buxus. Indien je de buxus tweemaal snoeit is het verstandig de eerste keer dit te doen in mei en de twee keer zo rond september, in elk geval voordat het winterseizoen begint.

Tip: het snoeien van een buxus bij voorkeur niet op een zonnige dag omdat de plant op de plaats waar je hem snoeit dan verbrandt en bruin wordt.

Snoeien van coniferen

Bij coniferen moet je proberen zo weinig mogelijk te snoeien. Als de conifeer twee toppen heeft dan dient er 1 top weggehaald te worden. Dit dient bij voorkeur in de herfst te gebeuren. Als je een haag hebt van coniferen moet deze tweemaal per jaar worden gesnoeid. Hierbij moet je alleen de uitlopende takken weghalen. Dit moet je al zo snel mogelijk doen, dus niet als de conifeer al bijna volgroeid is.

Snoeien van een bladverliezende haag

Een bladverliezende haag is snelgroeiend. In het begin na het planten moet je deze haag tot 2/3 eraf snoeien. Het tweede jaar alleen de hoofdtakken snoeien en de helft van de zijtakken. Indien de haag op hoogte is dan 1x per jaar snoeien.

Tip: snoeien met snoeischaar anders wordt het blad bruin.

Het snoeien van een beukenhaag, hulst, thuja dient te gebeuren aan het einde van de zomer.

Snoeien van leibomen

Het snoeien van leibomen is een zeer tijdrovend werkje. In het voorjaar moeten alle takken, behalve de zijtakken die bevestigd zijn aan draden om de gewenste vorm te krijgen, worden teruggesnoeid. Dit moet ieder jaar weer gebeuren.