Tuin tips voor Januari en Februari

Snoeien van bomen die gevoelig zijn voor bloedingen

Er zijn een aantal soorten bomen, die zijn gevoelig voor bloedingen. Uiteraard bloeden ze niet als een mens. Maar wat er gebeurt is het volgende. Na een koude periode komen de nieuwe sap stromen weer op gang, als het warmer wordt. Dit gebeurt bij alle bomen. Maar bij sommige gaat dit in een vrij snel tempo. Deze soorten kunnen niet gesnoeid worden in het voorjaar. Omdat deze sapstromen, dan uit de gesnoeide wonden gaan lopen. Waarbij deze soorten zich dan letterlijk dood kunnen bloeden. De soorten waar het om gaat zijn de volgende:

  • Catalpa's
  • Notensoorten
  • Esdoorns
  • Acers
  • Vleugelnoot
  • Berken
  • Druivenstruiken
  • Kiwi

Voor deze soorten geld, dat snoei in januari een uitermate goede maand ervoor is. Dus mochten deze bomen in uw tuin staan. Snoeien maar.

Fruitbomen snoeien in januari of begin februari

Malus Domestica

Heeft u ook fruitbomen in de tuin, dan is de tuin tip voor januari snoeien. Om in fruitbomen optimaal veel fruit te krijgen. Moeten deze twee maal per jaar worden gesnoeid. De tijd daarvoor is dan januari/februari en dan weer Juni/Juli. Door het twee maal per jaar snoeien. Wordt elke keer al het hout weggehaald, dat allemaal energie kost om te groeien. Dit kan nu optimaal in de vruchten komen te zitten. Ook zorgt de snoei elke keer, dat alle zonlicht bij de vruchten kan komen. En een optimale rijping erbij kan komen. Doordat er door het snoeien weer kortloten komen. Wordt ook de bloei gestimuleerd. En die kortloten die dus opkomen, door de snoei in januari, geven het jaar daarna weer bloei en vruchten Vind je toch wel dat je boom voldoende vruchten geeft, dan is een maal per jaar ook voldoende. Ook dan is januari een mooie maand om te snoeien. Je kunt zonder het blad alles goed zien. En veel minder afval af te voeren. En de boom, kan er dus goed tegen. Dit scheelt straks weer wat werk in de tuin.

Lekker vast bedenken wat je in het voorjaar in de tuin wilt

Januari is voor de meeste mensen een rustige maand. Ook in de tuin is het rustig. De drukke feestdagen zijn voorbij en de handel ligt overal op een laag pitje. De tijd van het jaar om eens rustig alle LeerWiki tuinartikelen door te kijken. En te gaan bedenken wat je in het voorjaar allemaal wilt met de tuin.

Bel de Hovenier nu, nu hij nog alle tijd voor uw tuin heeft.

Zodra het voorjaar wordt, hebben alle hoveniers het erg druk. En kan het zijn, dat als je dan pas belt. Dat je moet wachten tot de zomer voor je nieuwe terrasje erin kan. In de winter kan de hovenier prima de tuin bekijken en met je meedenken wat er zoal kan gebeuren. Een hovenier hoef je overigens niet alles in de tuin te laten doen. Het leukste is om de hovenier net te laten doen, wat je zelf niet kan in de tuin. En zelf de rest van het tuin werk uit te voeren. Dit geeft daarna extra voldoening aan de tuin als je er met het mooie weer, weer in kunt gaan zitten.

Dit artikel is gemaakt met medewerking van Hoveniersbedrijf Heerde

Bekijk vast eens de :Kruiden:Zaaikalender

Naar:Tuin tips voor Maart