Luchtkwaliteit en de invloed van groen onderzocht

De zuiverende werking van Kamerplanten onderzocht

Niet al te lang geleden is er een onderzoek geweest, om kamerplanten te testen op de luchtzuiverende werking. Deze testen zijn afgenomen door de Nasa. De Nasa concludeerde, dat de zuiverende werking van de kamerplanten de laatste jaren sterk was onderschat, en kon ook aantonen welke schadelijke stoffen uit de lucht werden gehaald, door bepaalde soorten kamerplanten. Zo zouden er soorten zijn die, de schadelijke stoffen van schoonmaakmiddelen zouden filteren en soorten zijn, die weer andere schadelijke stoffen filteren.

Lees hier uitgebreider over in Gezonde lucht in huis door kamerplanten

De testen langs de snelwegen.

Vanaf 2007 is er een soort proeftuin, langs een paar snelwegen. Met name de A28, is hier uitvoerig op getest zo het schijnt. Iedereen was hooggespannen, voor dat de testen begonnen en men hoopte op een zeer positieve uitslag. Uiteraard werden er op verschillende momenten metingen gedaan. De eerste metingen wezen zowaar op een positieve invloed van het groen, maar het was nog te vroeg om te juichen. Deze eerste gemeten resultaten gaven zelfs een vermindering van 45% aan. Wetende dat een momentopname geen goed beeld geeft, is er verder getest. Inmiddels drie jaar lang. Na al deze jaren onderzoek blijkt, dat het effect op de lucht kwaliteit helemaal geen verschil maakt. Zo zeggen de lucht kwaliteitsexperts van Verkeer en Waterstaat. De conclusie die hieruit getrokken wordt, heeft gevolgen voor de investering van groen langs de snelwegen, hier zal nu geen budget meer voor vrij gemaakt worden.

Dunne geluidsschermen geven vermindering van de zwevende schadelijke stoffen.

Het blijkt dat een soort dunne geluidsschermen zelf meer effect zouden hebben op de luchtkwaliteit. Deze zouden zorgen voor een verminderen van de schadelijke stoffen in de lucht tussen de 1 en 34%. Bijzonder toch wel, is dat nergens staat vermeld waar die 1 tot 34 % dan zou blijven, want het feit blijft, dat wij het met onze voertuigen wel uitstoten. Het lijkt mij niet aannemelijk, dat deze dunne geluidsschermen dit blijvend op zouden nemen, als ze dit al doen. Er zou toch een verzadiging moeten komen in dat geval. Een logischere verklaring zou zijn, dat het dus wel minder is geworden, maar niet verklaart kan worden waardoor. De metingen hier, zijn gedaan achter de geluidsschermen. Dat wil dan ook zeggen, dat er achter de geluidsschermen minder schadelijke stoffen zijn. Daarmee zijn ze nog niet verdwenen.

Conclusie

Tot mijn grote verbazing zie ik ( nog ) helemaal geen mensen die vraagtekens zetten bij het feit, dat de Nasa meet, dat planten echt een lucht zuiverende kwaliteit blijken te hebben en kennelijk de groenbeplanting niet. De Nasa, lijkt mij hierin geen te verwaarlozen partij. Ook zet ik vraagtekens bij de gebruikte soorten, daar de Nasa erg sterk wijst op het feit dat bepaalde soorten meer zuiveren dan andere soorten. De uitstoot langs onze snelwegen, is tenslotte ook niet maar een klein beetje. Dan valt uiteraard toch ook nog op te merken, dat de hoeveelheid verkeer nog steeds toeneemt, probeer dan maar eens een aantal procenten minder uitstoot te krijgen. Het zal altijd een feit blijven, dat als wij met z'n allen die uitstoot kwijt willen, dat we de auto en het vliegtuig uit zullen moeten.

Lees ook eens: Kamerplanten zuiveren de lucht