Giftige bloemen en planten in de tuin

Giftige bloemen en planten

Het mooie weer komt eraan. Dat betekent dat we zoveel mogelijk tijd doorbrengen in onze tuin. Daarom aandacht voor giftige bloemen en planten waarvan we ons niet bewust zijn dat ze giftig zijn. Vooral met kleine kinderen kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Als ouder is het goed om weten welke bloemen, planten en zelfs bomen, naast mooi, ook minder gewenst zijn.

Meer giftige bloemen en planten dan gedacht

En, helaas maar waar, hoe mooier die planten bloeien, hoe giftiger ze zijn. Dat had je misschien niet verwacht. In het tuincentrum bij mij in de buurt lag laatst een folder waarop maar liefst 65 giftige planten stonden. Deze allemaal noemen zou te ver gaan. We maakten een keuze uit de meest bekende gifplanten in alfabetische volgorde.

A. Giftige bloemen

  1. Azalea: zowel het blad als de bloem is giftig.
  2. Blauwe Regen: niet alleen de Gouden, ook de Blauwe Regen is giftig.
  3. Boterbloem (Ranonkel): wie kent de boterbloem niet? En wie had ooit gedacht dat deze onschuldig lijkende, eenvoudige gele bloempjes giftig zouden zijn? De bloemen op zich zijn niet giftig maar wel het sap.
  4. Brem
  5. Clematis (Bosrank): hoe mooi ook: de clematis is giftig. Het sap is zelfs bij aanraking al giftig en veroorzaakt blaren.
  6. Hyacint
  7. Kamperfoelie
  8. Lelietje-Van-Dalen (Meiklokje): alle delen zijn giftig en met name ook het water in de vaas.
  9. Lupine: vooral de zaden zijn heel giftig en kunnen in het slechtste geval het centrale zenuwstelsel verlammen!
  10. Narcis: bij narcissen is ook zo ongeveer alles giftig: de bloembollen, de bladeren en zelfs het water in de vaas!
  11. Oleander: met oleander moet je zeer voorzichtig zijn: alle delen zijn giftig doch alleen maar bij het eten ervan. Maar! Eén blad kan voor een kind levensbedreigend zijn!
  12. Papaver/klaproos
  13. Reuzenbereklauw: de laatste paar jaren waarschuwen de vakbladen en tijdschriften met aandrang voor het gevaar van de bereklauw. Vooral het sap is gevaarlijk bij aanraking. Vergiftigingsverschijnselen: rode huidvlekken en blaren die verergeren door contact met zonlicht.
  14. Rododendron
  15. Vingerhoedskruid

!

 

B. Giftige planten

 
  1. Hulst
  2. Klimop: zowel de bessen als de bladeren. Vergiftigingsverschijnselen: braken, buikloop, koorts, stuipen, sufheid, coma, huiduitslag.
  3. Laurier(kers)
  4. Vuurdoorn
  5. Palm/Buks/Buxus
  6. Wolfskers: alle delen (vooral de groene onrijpe bessen) bij inname (3-4 bessen kunnen levensbedreigend zijn voor kinderen). Vergiftigingsverschijnselen: pupilverwijding, droge mond en keel, dorst, warme droge huid, hoge koorts, opwinding overgaand naar ongevoeligheid, vertraagde ademhaling en hartslag.

C. Giftige bomen!

  1. Eik
  2. Paardekastanje

 

 

Welke zijn de mogelijke symptomen?

De meest voorkomende vergiftigingsverschijnselen zijn braken, diarree (maar ook verstopping), dorst, rode huidslag, buikpijn, slaperigheid en vernauwde pupillen. Bij ernstige vergiftiging: ademhalingsstoornissen, koorts en zelfs stuipen en coma.

Wat moet je doen?

  1. Als je een vermoeden hebt dat je baby/kind is vergiftigd door een bes, het sap of een blaadje van een giftige plant, controleer om te beginnen of de giftige plant helemaal uit het mondje is verwijderd.
  2. Bel het Antigifcentrum of de huisarts. Deze zullen indien nodig doorverwijzen naar de dienst Spoed.
  3. Geef het slachtoffer in elk geval GEEN melk!
  4. Bij huidirritatie of verbranding door aanraking: spoel de plek lang met veel water: zeker 10 tot 15 minuten en vermijden wrijving (met een handdoek bijvoorbeeld).
  5. Ga niet zelf experimenteren met zalfjes en lotions voor je de huisarts of enige andere hulpverlener (telefonisch) hebt gesproken.
  6. Hou het kind uit de zon de volgende paar dagen. Moet je naar de huisarts of spoeddienst: neem dan een stukje van de giftige plant mee!

Conclusie

► Zo op het eerste zicht is het schrikken: de meeste van de giftige bloemen en planten op de lijst staan 'gewoon, overal' in de tuin. En ze bloeien zo mooi en ruiken zo lekker! Eigenlijk zou je dus al meteen bij de aanleg van je tuin rekening moeten houden met het al of niet giftig zijn van je groene plannen!

► Echter zo'n vaart loopt het niet: giftige planten en bloemen richten pas schade aan als ze opgegeten worden. Uitzonderingen zijn enkele planten die schade aanrichting bij aanraking, zoals de bereklauw, de wolfskers, de apenboom, doornen en natuurlijk netels. Wel is het zo dat kleine kinderen en baby's aangetrokken worden door (mooie) bloemen en kleurige bessen. En dan gaan ze ze aanraken, plukken en misschien in hun mondje stoppen. Vooral op bepaalde leeftijden propt een klein kind immers alles in zijn mondje!

► Voor de rest is het natuurlijk ook een kwestie van opvoeding met betrekking tot de mogelijke gevaren in de natuur.

Advies