Robotmaaier, gemak in de tuin

Robotmaaier, de automatische grasmachine

35792.jpegWe dromen allemaal dat robots robuuste taken voor ons uitvoeren, daarom klinkt een robotmaaier zo aantrekkelijk. We willen graag genieten van een koud drankje terwijl Ralph The Robot het gras voor ons snijdt. Ralph klinkt gewoon als een goede naam voor een robotmaaier, denk ik. We hebben al robots in beperkte vormen, hoewel we geen wasmachines en drogers als robot beschouwen, doen ze toch de handenarbeid die door mensen gedaan moest worden.

Verschillende soorten grasmaaiers

Voor een klein grasveld is een handmaaier het aangewezen apparaat. Door dit meest eenvoudige model voort te duwen gaan de messen draaien en wordt het gras afgesneden. Doordat de handmaaier met de hand wordt bestuurd is hij erg wendbaar. Voor een groter grasveld kan het maaien met een handmaaier een bezwaarlijk karwei zijn omdat het teveel kracht vergt. Makkelijker is in dat geval een maaier waarbij de messen machinaal worden aangedreven. Er zijn machinale maaiers waarbij de messen door middel van elektriciteit worden aangedreven, maar er zijn ook benzinemaaiers. Een nadeel van een elektrisch aangedreven maaier is de snoer die moet worden meegesleept en die met een beperkte lengte niet overal kan komen. Er zijn echter ook elektrische maaiers die voorzien zijn van een accu waardoor dit probleem is opgelost. Bij nog grotere grasvelden kan de te belopen afstand een bezwaar zijn en komt een zitmaaier in aanmerking. Nog makkelijker is de zogenaamde robotmaaier die zijn werk geheel zelfstandig doet waardoor dit niet alleen geen kracht maar ook geen tijd meer kost.

De belangstelling voor robotmaaiers groeit

De belangstelling voor robotmaaiers groeit. Het aantal modellen neemt toe. Een robotmaaier zijn werk te zien doen, is een leuk gezicht. Bij het maaien met een robotmaaier is er sprake van drie onderdelen. Ten eerste de maaier zelf, ten tweede het oplaadstation en ten derde het perimeterdraad. Een volautomatische robotmaaier is volledig voorgeprogrammeerd en start zelf, vanuit het laadstation, op het moment dat het programma dat aangeeft, desnoods midden in de nacht. Een volautomatisch apparaat moet op een geschikte plek in de tuin aan het laadstation worden bevestigd, zodat hij het gras makkelijk kan bereiken. Als het werk klaar is, of als de batterij leeg is, zoekt hij zelf weer het laadstation op. De grootste robot kan 20.000 vierkante meter maaien. Een halfautomatische robotmaaier moet door de eigenaar zelf worden gestart en na het werk weer worden aangesloten op het laadstation.

Robotmaaier werkt zonder tussenkomst

De afbakening van het terrein dat de maaier moet afrijden, gebeurt door perimeterdraad dat langs de randen van het gazon en de obstakels wordt gespannen, of vijf tot tien centimeter wordt ingegraven. Bij onverwachte obstakels (per ongeluk achtergelaten spullen) stopt de maaier vanzelf en kiest een andere richting. De robotmaaier rijdt het gras af door zich willekeurig door de tuin te bewegen zonder een plek over te slaan. Op het moment dat de maaier de perimeterdraad signaleert draait hij om en gaat verder in een andere richting. Het kan zelfs mogelijk gemaakt worden dat hij zonder tussenkomst van iemand van het ene grasveld in de tuin naar het andere rijdt. De robotmaaier millimetert het gras en blaast het na het afsnijden meteen weer terug op het grasveld, waardoor vanzelf compost ontstaat voor de grasmat. Maaiers die voorzien zijn van een regensensor rijden niet uit bij een bui, ook al is de maaier op die uitrijdtijd geprogrammeerd. Sommigen apparaten hebben een laadstation dat tegen de regen kan.

Welke capaciteit moet een robotmaaier hebben

Een nadeel van de robotmaaier is dat hij veel lawaai kan maken maar er verschijnen inmiddels ook maaiers op de markt die fluisterstil hun werk doen. Een maaier met overcapaciteit werkt sneller. Een gazon van 500 vierkante meter maait het best met een machine met een capaciteit van wel 1500. Makkelijk is ook een model met een instelmogelijkheid om gevallen takjes te laten verpulveren en er zijn zelfs maaiers die bij problemen een sms-alert doorgeven. Verder is het kiezen uiteraard afhankelijk van de portemonnee omdat ze vrij prijzig zijn. Maar het uitbesteden van het grasmaaien kost ook geld.

Voordelen maar ook nadelen aan een robotmaaier

Voordelen 

  • Het gras wordt volledig automatisch gemaaid.
  • Het gras blijft bij regelmatige afrijden lekker kort.
  • Geen afhankelijkheid van een bepaalde tijd of weersomstandigheid.
  • Kan zelfs tijdens afwezigheid of vakanties werken.
  • Maaiafval is zeer fijn en werkt als compost.
  • Geen afval opruimen.
  • Verjaagd mollen.

Nadelen

  • Prijskaartje
  • Installatie tijd
  • Reparatie problemen
  • Batterijduur
  • Veiligheidsproblemen

Tot slot: Mijn advies

Dus als je me vraagt of ik aanbeveel om een robotmaaier te kopen, zou ik moeten nee zeggen. Ze zijn gewoon nog niet klaar voor het werk dat ze moeten doen. Zijn ze cool? Absoluut, ze hebben veel ruimte om te verbeteren ook. Naarmate de prijzen dalen en de technologie verbetert, geloof ik dat dit de maaimachines van de toekomst zullen zijn voor kleine plekken gras. Maar voor nu moet je zelf maaien of huren. Voor de gemiddelde consument zijn deze automatische grasmaaiers te beperkt in hun mogelijkheden. Heb je zelf een robotmaaier en ben je blij met het apparaat? Of vind je dat je aankoop een verspilling was van geld? Voel je vrij om je ervaring te delen en vertel dat aan anderen door een reactie te plaatsen. Dank je! Als grap wordt door leveranciers van robotmaaiers één nadeel vermeld namelijk dat de buurman jaloers zal zijn.

Links