Een eigen zwembad: hoeveel kost dat

Zwembad aan huis

Tegenwoordig is het heel normaal dat je ergens in je tuin een zwembad hebt staan. De aanduiding zwembad is hierbij vrij relatief. Van eenvoudig opblaasbaar ploeterbadje voor de allerkleinsten tot een betonnen zwembad en de laatste trend is een zwemvijver. Dat kost wel een paar centen maar hoeveel?
 

Constructie van een zwembad

Veel hangt af van wat u zelf wilt. Het goedkoopst zijn de zwembadjes om op te blazen. Geen grote investering en makkelijk te plaatsen zodra de zon schijnt, maar ook makkelijk weer op te ruimen tegen dat de winter er weer aankomt. Deze eenvoudige zwembadjes komen de winter immers niet door als u ze niet netjes binnen ergens opbergt. Laat u ze buiten staan, dan vriezen ze kapot. Bij deze eenvoudige ploeterbadjes moet u denken vanaf € 100 tot € 1500.

1. Metaal of houten constructie

De zelfbouwpaketten met een metalen of houten wand kunt u zelf in elkaar knutselen. Voordeel van deze bouwsels: ze kunnen helemaal boven de grond worden geplaatst maar ook gedeeltelijk in de ondergrond. De kwaliteit is goed te noemen en daarom heeft u meestal een garantieperiode van 20 jaar. Daar betaal je dan ca. € 3000 voor.

2. Beton

Het kan nog mooier en steviger. Een zwembad aan de deur dat het hele jaar door mag blijven staan. De buitenwand is van beton. Zo’n zware constructie gaat een leven lang mee. Ook dit zwembad kun je nog zelf plaatsen met enige handigheid en tijd maar je kunt dit karwei ook uitbesteden. De prijs is een moeilijker verhaal! Hoe groot wilt u het hebben? Wil u het afdekken (aan te raden in de winterperiode) of wilt u het verwarmen? Deze factoren spelen allemaal mee in de prijs. Vandaar een ‘vanaf’ prijs van € 15.000.

3. Polyester

Het materiaal dat vandaag het meest wordt aanbevolen is polyester. Polyester is namelijk onverslijtbaar sterk en wordt gegoten in de vorm en afmetingen die u in de toonzaal kiest. De fabrikant komt het zwembad zelf bij u thuis plaatsen want dit is nu eenmaal vakwerk. Het prijskaartje ook: hou rekening met minstens € 20.000.

4. Nieuw: de zwemvijver!

Is werkelijk bezig de tuin te veroveren, mits u wel genoeg ruimte heeft. Het voordeel van een is dat hij juist niet op een zwembad lijkt maar veel natuurlijker. Er zitten ook planten en waterdieren in die het water zuiveren. In principe wordt een zwemvijver niet verwarmd. Dat zijn dan ook de nadelen van een zwemvijver: zwemmen tussen planten en dieren en geen verwarmd water. Alles dus pure natuur en daar moet je van houden!

Verzekering

Er valt over na te denken om uw zwembad te verzekeren. Die extra verzekering valt onder de woningverzekering. Er kan altijd wel iets gebeuren in of rond uw zwembad, zeker als uw zwembad populair wordt in de buurt en veel kinderen lokt. Je weet maar nooit! Elke zomer verdrinken er helaas enkele kinderen in het zwembad van buren of familie. Vraag eens wat het kost?

!