Planten en vlinders aantrekken 2

Vlinders naar de tuin

Herfsasters.jpgHerfstaster ( Aster novii) De Herfstasters is te verkrijgen in verschillende kleuren, van wit tot dieppaars en roze. De aster kenmerkt zich door het kleine gele hartje, waar de vlinders graag even komen kijken. De herfstaster is een vaste plant, die kan varieren van 40 tot 90 cm hoog afhankelijk van het uitgezochte soort. De plant is een zeer geschikte borderplant, die in het late najaar nog voor veel kleur kan zorgen
 

Welke planten zijn geschikt

Hemelsleutel.jpg
Hemelsleutel (Sedum purpureum) De Hemelsleutel is een in de late zomer bloeiende plant. De bladeren van de plant zijn vet en dik. Het is een vaste plant, die geschikt is als border plant. De plant kan tot zo'n 50 cm hoog worden. De bloemen zijn zeer geschikt om op een vaas te zetten. Ze blijven lang goed, en met een beetje geluk, komen er zelfs wortels aan, tijdens de periode dat ze op de vaas staan.
Kattestaart.jpg
Kattestaart ( Lythrum slicaria) De kattestaart is een vaste plant die van een wat natte grond houdt. In het wild zie je de kattestaart dan ook wel eens groeien in de overgansgebieden van water naar land. De plant kan tot 1 meter hoog worden. Ook naast een vijver in de tuin, in een wat moerasachtig gebied, kan deze plant goed groeien. De plant is een erg dankbare bloeier, die bloeit van Juni tot september

Een tuin met veel bloemen is op zich al een goed biotoop voor vlinders, maar vlinders die hebben wel degelijk voorkeur voor bepaalde soorten. Om dus bewust vlinders te kunnen trekken naar de tuin, wordt er hier een kleine impressie gegeven, welke soorten hiervoor kunnen dienen.

Wat nog belangrijk is om op te merken, dat vlinders niet alleen prachtige vladderende diertjes zijn, maar dat hun aanwezigheid een gezond klimaat aangeven. Vlinders zijn gevoelig voor een verstoord milieu. Ze worden dan ook door menig bioloog als indicator gebruikt, om een leefmilieu te testen. Het feit, dat in Nederland, dus de hoeveelheid vlinders is afgenomen is geen goed teken.

Als een keer de vlinders naar de tuin getrokken zijn, dan zullen ze ook zeker een bezoekje brengen aan de overige bloemen die in de tuin aanwezig zijn.

Nog meer nectar planten voor vlinders

Watermunt.jpg
Watermunt (Mentha aquatica) De Watermunt is net als de kattestaart een plant die graag op een moerasachtig grond staat. Zelfs staat er vaak een deel van de plant geheel met de wortels in het water. Bij ons bij de vijver kenmerkt deze plant een waardige overgang naar de tuin toe. De watermunt is een vaste plant met een heerlijke geurige munt geur.
Jakobskruid.jpg
Jakobskruid (acobaea vulgaris subsp. vulgaris)

Jakobskruid behoort tot een van de meest giftige tuinplanten. De bloemen bevatten echter erg veel nectar, die de nodige insecten trekt, waaronder verschillende dag vlinders.

Jakobskruid is een kruid dat ook zomaar in de Nederlandse bermen in het wild verschijnt. Het liefste tussen de niet gemaaide grassen.

 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden