Planten: Enkele bodembedekkers

Wat zijn Bodembedekkers

Bodembedekkers

Het zenegroen ( Ajuga reptans) is een bekende bodembedekker. De roodachtige kleur van het blad is hierbij mede verantwoordelijk. Dan kan deze plant ook nog eens prachtig paars bloeien. De Ajuga wordt 15 cm hoog en kan op zowel wat drogere als nattere grond staan. De ajuga bloeit in de zon op z'n mooist, maar gebruik je de plant om de bladkleur, dan kan deze ook goed op wat schaduwrijke plekken.
Pachysandra terminalis. Deze plant wordt ook veel gebruikt. De plant blijft het hele jaar door groen. De plant kan erg goed tegen schaduwrijke plaatsen. De Pachysandra wordt ongeveer 15 cm hoog en krijgt hele kleine onopvallende witte bloemen, met weinig sierwaarde.

Onder bodembekkers wordt die beplanting verstaan, die de bodem bedekt, zoals de naam al zegt. Een groot voordeel van deze beplanting is dat de grond zo vol groeit, dat er zo goed als geen onkruid meer tussendoor komt. Het onkruid dat in het voorjaar sneller groeit dan deze plant, zal nog wel even verwijderd moeten worden, maar daarna hoeft er in de rest van het seizoen weinig aan te gebeuren. Bij bodembedekkers wordt over het algemeen gedacht aan de wat lagere beplanting. De lagere bodembedekkers zijn dan ook zeer geschikt als onderbeplanting onder andere gewassen, zoals bijvoorbeeld heesters. Toch kunnen ook hogere planten soorten geschikt geacht worden voor dit doel. Als ze de grond maar goed bedekken.

Bodembedekkers

Schuimbloem (Tiarella cordifolia) Deze plant wordt tot zo'n 25/30 cm hoog en kan door de uitlopers, een mooie vol tapijt worden. Dit maakt de plant tot een goede bodembedekker. De plant bloeit al vanaf april en door tot en met juni, met mooie witte bloemtrosjes. Het is een bladverliezende vaste plant die graag op een plek staat, waar wat shaduw is op het heetst van de dag.
Klimop ) (Hedera helix) De klimop is een zeer bekende plant, die overal tegen muren en bomen aangroeit. Toch kan deze groenblijvende klimmer, ook heel goed een groot deel van de bodem bedekken. De plant blijft mooi groen, waarbij deze heel geschikt is voor plekken die wel heel veel schaduw herbergen. De klimop blijft mooi laag, waardoor deze ook erg geschikt is als onderbeplanting onder struiken. Het liefste op plekken waar enige verwildering is toegestaan, daar de klimop zelf vrij hard groeit

Bodembedekkerskunnen zowel vaste planten zijn als, laagblijvende heesters. Bij de keuze van de bodembedekkers moet goed gekeken worden of deze in de schaduw of in de zon moet komen. Je krijgt dan extra veel plezier van de bodembedekkers indien daar goed op gelet wordt.

Deze pagina is mogelijk gemaakt met medewerking van Hoveniersbedrijf Heerde


Reacties (1)

Reageer
Smart reageerde 14 jaar geleden
20 Mar 00:00
leuk gemaakt!