Planten: Enkele Siergrassen

Siergrassen

Pampasgras (Cortaderia selloana) Een van de meest bekende siergrassen is wel het pampasgras. Een grassoort dat tot wel 2 meter hoog kan worden en een meter in de breedte nodig heeft voor een mooie groei.Het worden mooie volle pollen, waarop de prachtige pluimen van het gras komen te staan. Getoo

Siergrassen

De Miscantus is een sier gras die ook erg hoog wordt. Deze wordt net als het pampasgras boven de 2 meter hoog. Het zijn bij elkaar bijvende pollen die graspluimen krijgen die wat los van structuur zijn. Het blad van de Miscantus is vrij scherp. Van de Miscanthus zijn er meerdere soorten in de handel
De Festuca elijahs bleu is een veel kleiner blijvend siergrassoort. Dit siergrassoortje wordt maar een 25 cm hoog. Dit grassoort wordt vaak gekweekt om zijn grijs blauwachtige kleur. Het is een geschikt soort om tussen de vaste plantenborders door te laten groeien. Van de Festuca zijn meer verschillende soorten te verkrijgen

De waarde van Siergras, wordt niet door iedereen gezien. Bij grassen denken we vaak aan de bermen met de ruige grassen erin. Aan het vervelende grasonkruid dat tussen onze vaste plantenborders doorgroeit. Toch zijn er van grassen erg mooie soorten, die zeker voor de diepte in de tuin veel kunnen betekenen. De grassen zijn over het algemeen het mooiste als er voldoende ruimte om heen is, zodat de pollen goed zichtbaar zijn.

Veel siergrassen sterven in de winter af, net als veel vaste planten. Ze kunnen dan afgeknipt worden, waarna ze in het voorjaar weer van onderaf uitlopen. Het afknippen kan het beste in het vroege voorjaar, voordat ze weer uitlopen. De grassen hebben dan nog een beetje extra bescherming tegen de vorst in de winter. Ook het afknippen mag tot ongeveer 10cm boven de grond, zodat de late nachtvorst ook geen schade aanricht.

De soorten die groen blijven, hoeft weinig aan geknipt te worden, deze soorten krijgen wel bruine grassen er tussen. Vind je dat erg lelijk, dan kunnen deze er tussenuit geknipt worden.

De keuze in siergrassen is zeer groot, waarbij eigenlijk de echte liefhebbers de beste advisering kunnen geven, voor de aanschaf van siergras, wil ik dan ook verwijzen naar de siergras handelaren die op internet aanwezig zijn. Er zijn zelfs verenigingen voor mensen die graag een siergrassen tuin willen. Een siergras tuin, wordt vaak gecombineerd met een grindtuin. De meeste grassen kunnen goed enige droogte verdragen.

Idee

Lampepoetsersgras (Pennisetum alopecuroides) Een gras soort dat een hoogte bereikt tot ongeveer 60 cm. De roodbruine pluimen geven een opvallend karakter aan dit gras.

Wanneer er mooie siergrassen in de tuin staan, zijn de pluimen vaak heel goed te gebruiken om de boeketten bloemen nog wat voller te maken.

Siergrassen kunnen ook online besteld worden, klik op de link


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden